Bloggertalálkozó a Vatikánban: a szentszéki szóvivő is figyeli a blogokat

Kitekintő – 2011. május 5., csütörtök | 10:16

Bloggertalálkozót szervezett a Vatikánban a Kultúra Pápai Tanácsa és a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa május 2-án. Az eseményen a Vatikáni Figyelő bloggere, Érszegi Márk Aurél vett részt.

Deklaráltan nem katolikus bloggertalálkozóról volt szó, vagyis az mindenki számára nyitott volt, mégis – valahol érthető módon – a megjelentek többsége katolikus volt, és blogja is valamilyen módon kapcsolódik az egyház életéhez.

Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa elnöke bevezetőjében elmondta: a találkozó a blogoszféra létének és fontosságának hivatalos elismerése is kíván lenni a szentszéki hivatalok részéről, amelyek szeretnének közvetlenebb kapcsolatot is kialakítani annak képviselőivel.

A Kultúra Pápai Tanácsa részéről az elnök, Ravasi bíboros végül nem tudott részt venni, hiszen időközben a Szentatya különmegbízottként Santo Domingóra küldte ezekben a napokban. Richard Rouse, a dikasztérium illetékes tisztviselője viszont elmondta, Ravasi bíboros fontosnak tartotta, hogy ebben a formában konkrét lépések kövessék azt az elméleti munkát, amit a Tanács az internet-generáció fejlődő nyelvezetének, átalakuló közösségi kapcsolatainak és kulturális értékeinek elemzése kapcsán végez.

Az első panel a katolikus blogoszféra különböző tapasztalatairól szólt. Rocco Palmo vezette (a tekintélyes amerikai Whispers in the Loggia írója), spanyol, francia, olasz, holland és amerikai felszólalókkal. A hallgatóság soraiban is több jelentős katolikus blogger ült.

A második panel a Vatikán intézményeinek adott megszólalási lehetőséget: Federico Lombardi atya az egyházon belüli közvélemény fontosságáról beszélt, aminek kialakításához a bloggerek is hozzájárulnak. Mármint akkor, ha nem öncélú a tevékenységük, hanem abban a szellemben vezetik blogjukat, hogy azzal szolgálni kívánnak, azaz hasznára lenni célközönségüknek. Ez persze kihat arra, hogy mit és hogyan közölnek.

A vatikáni szóvivő bevallotta, neki is nagy segítséget jelent egyik-másik katolikus blog, hogy képben legyen, mi zajlik az egyházi közvélemény egyes rétegeiben, mire kell odafigyelnie a Szentszéknek. A bloggerek munkája az egyházi hatóságok számára is hasznos lehet, mert segít megérteni, miről és hogyan kell párbeszédet folytatni a hívekkel s a világgal.

Elmondta továbbá, hogy XVI. Benedek nagyon is érti, mi zajlik ebben a világban, és minden esetben azonnal nyitott volt a számára javasolt különböző kezdeményezések iránt: VIS és annak intézményes blogja, SMS, YouTube, Facebook stb., mindig készségesen áll rendelkezésre, ha párbeszédet javasolnak neki, vagy kérdésekre kell válaszolnia. Lombardi atya azt is elárulta, éppen arról folyik egyeztetés, hogy a pápa kapcsolatba lépjen a nemzetközi űrállomás személyzetével.

A hozzászólók részéről felmerült, hogy a Szentszék miért nem bocsátja szabadon rendelkezésre anyagait (copyright nélkül), vagy miért nem alkalmazza a Creative Commons licenszeket.

Javaslatként elhangzott, hogy a blogok sokszor segítenek egy-egy szentszéki intézkedés vagy megnyilatkozás körül támadó félreértéseket vagy csúsztatásokat helyreigazítani, de könnyebb helyzetben lennének, ha a szentszéki anyagokat ők is az akkreditált hivatalos sajtóval egyszerre kapnák meg, így ez utóbbiak nem volnának mindig lépéselőnyben. E felvetésre Lombardi atya ugyan nem reagált érdemben, de azt elmondta, hogy a hivatalos dokumentumokat a Pápai Államtitkárság a nunciatúrák révén juttatja el a püspöki konferenciákhoz, ami sokszor kicsit nehézkes. Ezért tanulmányozzák annak módját, hogyan tudnák bekapcsolni a helyi egyházak sajtóirodáit, szóvivőit a szentszéki dokumentumok helyi terjesztésébe, magyarázásába.

A vatikáni internethivatal felelőse bemutatta a készülőben levő integrált szentszéki hírportál terveit (news.va), és elmagyarázta, hogy a pápai beszédek sokszor azért csak késedelmesen jelennek meg a vatikáni honlapon, mert ha a Szentatya az elmondott szövegben akár csak apróbb változtatást is tesz, akkor azt előbb az Államtitkárság feladata átvezetni, jóváhagyni. Hiszen ami a Vatikáni honlapra felkerül, az hivatalos álláspontnak számít, illetve, adott esetben, egyházi tanítóhivatali megnyilatkozásnak.

Emlékezetes, hogy amikor 2009-ben kitört a Williamson-botrány, a Szentatya külön levélben fordult a világ püspökeihez, amiben az internet fontosságát is elismerte: „Tájékoztattak arról, hogy az interneten elérhető információk figyelése lehetővé tette volna, hogy időben észleljük a problémát. Tanulság számomra, hogy a jövőben a Szentszék nagyobb figyelmet kell, hogy szenteljen ezekre a hírforrásokra.” A mostani vatikáni blogtalálkozó többek között ennek a pápai szándéknak kívánt eleget tenni.

A Magyar Kurír nemrég bővítette blogokkal linkgyűjteményét.

Érszegi Márk Aurél/Vatikáni Figyelő/Magyar Kurír