Böjte Csaba a focivébéről: „Nézzétek a meccset, és döbbenjetek rá, hogy egy hazug világban éltek”

Nézőpont – 2018. június 15., péntek | 9:27

Böjte Csaba ferences szerzetesnek a tegnap kezdődött labdarúgó-világbajnokságról június 14-én írt gondolatait adjuk közre.

„Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: »Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába«” (Mt 5,20).

Világbajnokság! Elkezdődött a bajnokság, hajrá fiúk! A sport igazából arról szól, amiről az élet is szól: küzdelemről, harcról, erőfeszítésről, diadalmas győzelemről és véres kudarcokról! Kell a kemény sport; kell, hogy a saját szemünkkel lássuk, hogy egyetlen gólt sem adnak ingyen, minden egyes vacak pontért meg kell küzdeni! A létért való küzdelem a mi vidékünkön is nagyon háttérbe szorult. Sokan úgy érzik, hogy nekik minden, de minden alanyi jogon jár. Lám-lám, kijár az egészségellátás, az ingyenes oktatás, de mehetsz ingyen a könyvtárba, a városnapokon szervezett jobbnál jobb koncertekre, előadásokra, bármire.... Csak szólnod kell a szüleidnek, a tanároknak, pályázzál, és mindent elérsz, megkapsz! A lógásokért, a tanárokkal való szemtelenkedésért legfentebb egy enyhe ejnye-bejnye jár, mert ugye te már Z generáció vagy, és éppen ezért neked már dolgoznod sem kell, egyből mehetsz munkanélküli segélyre...

Kedves fiatal, kedves idősebb testvérem, szeretettel biztatlak, nézzétek a meccseket, a verejtékben fürdő férfiakat, ahogy taknyukon, nyálukon csúszva összehoznak egy-egy beadást vagy a mindent jelentő gólt! Nézzétek a meccset, és döbbenjetek rá, hogy egy hazug világban éltek, mert igazából minden, ami valóban érték, azért nektek is meg kell küzdenetek! Tetszik, vagy nem, az élet senkinek, még nektek sem ad semmit ingyen abból, ami valóban számít. Meg kell küzdeni a tudásért, a megélhetést jelentő szakmáért, egy igazi, tiszta párkapcsolatért, a titeket anyává, apává tevő kisbabáért, mindazért, ami örömet, békét, nyugalmat hoz a szívetekbe.

Nézzétek a pontot szerző játékos örömét, a csapatot, ahogy egy hosszú, nehéz meccs után diadalmasan levonul a pályáról! Döbbenj rá, hogy a jól végzett becsületes munka örömét, a megérdemelt győzelem ragyogását csak a harcosok ízlelik meg! Egy kemény viadalon elért diadalmas győzelem olyan tiszta öröm, olyan kristályserlege a létnek, melyet soha senki nem vehet el tőled, ami bearanyozza az életedet, s téged néped bajnokává tesz.

Elkezdődött a viadal, nézzük a bajnokságot, és szakadjon fel belőlünk is a többet, jobbat akarás! Ne pénzzel akard megvenni a diplomádat, ne fogadd el verejtékes munka nélkül a tapsot! Te küzdelemre született kemény szilánkja vagy népednek – állj ki, és ott, azon a pályán, melyet te választottál, kitartó munkával szerezd meg bajnoki címedet!

Szeretettel, Csaba testvér

* * *

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: »Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre.« Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: »Te esztelen!«, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: »Te istentelen!«, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted” (Mt 5,20–26).

Forrás: Böjte Csaba OFM Facebook-oldala

Fotó: FIFA.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria