Boldog Sára testvér emlékére

Hazai – 2007. július 7., szombat | 10:25

Július 5-én a csongrádi Művelődési Központ kiállítótermében került sor a Schalkház család és Boldog Salkaházi Sára szociális testvér életét bemutató első gyűjteményes tárlat megnyitójára.

Schalkház Lipót, Sára testvér keresztfia, unokaöccse emlékezett vissza a családban eltöltött évekre, és bemutatta a kassai Schalkház családot, kitérve arra is, hogy Csongrádon is élnek a boldoggáavatott családjának leszármazottjai. Gergely Ildikó – akinek Sára testvér a nagynénje volt – elmondta, hogy a család sokat segített abban, hogy rajtuk keresztül tudják bemutatni a Csongrádon is több alkalommal, a szegvári rendház tagjaként, megfordult, leányegyletet alapítani szándékozó testvért.

Mona Ilona, a Szociális Testvérek Társasága tagja, Sára testvér életrajzának írója személyes hangvételű előadásában adott számot a közösségben együtt töltött időkről, bemutatta a vértanú példaértékű életét és tevékenységét. A megnyitón N. Orbán István költő Ima a Szentekhez című versét adta elő, míg Busa Tamás a Magyar Állami Operaház tagja az énekszámok zeneileg kísérve elénekelte Sára testvér himnuszát.

A számos korabeli fényképet, a család hagyatékából származó iratanyagokat és festményeket bemutató kiállítás július 28-ig tekinthető meg naponta 9 és 17 óra között a Szentháromság tér 8. szám alatt található kiállító teremben.

Fekete Imre/Magyar Kurír