Brenner János boldoggá avatására – Megjelent az Új Ember április 29-i ünnepi száma

Kultúra – 2018. április 27., péntek | 11:25

Az Új Ember ez évi tizenhetedik, Brenner János vértanú boldoggá avatásához kapcsolódó számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Brenner János vértanú május elsejei szombathelyi boldoggá avatására készülve a címoldalon Székely János szombathelyi megyéspüspöknek a nagy ünnepre írt gondolatait olvashatják Boldog, aki hittel, nagy szívvel él! címmel.

A 2. oldalon Ferenc pápa vértanúkról szóló elmélkedését közöljük, és bemutatjuk a római Szent Bertalan-bazilikát, korunk mártírjainak emlékhelyét.

A 3. oldalon Brenner József, a tanúságtevő pap fivére idézi fel a család történetét.

A Tanítás és lélek oldalon többek közt az evangéliumi szamariai asszony hitéről és Jézus éltető erejéről olvashatunk elmélkedéseket.

Az 5. oldalon Ruppert József piarista szerzetessel, Brenner János boldoggá avatási ügyének posztulátorával készült beszélgetésünket olvashatják.

A 6. oldalon található interjúnkban a pszichológia legújabb kutatási eredményeinek fényében járjuk körül az önfeláldozás, az áldozatvállalás témáját Somogyiné Petik Krisztinával, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanárával.

A 7. oldalon Kovács Gergely okleveles posztulátor az utóbbi évtizedekben boldoggá avatott magyarok alakjait idézi fel. Többek közt megtudhatjuk tőle, hogy jelenleg tizenegy magyar vonatkozású boldoggá avatási eljárás van folyamatban.

A 8. oldalon magáról a boldoggá és szentté avatási eljárásról, valamint annak történetiségéről szóló írást közlünk.

Kristálytiszta, ragyogó élet volt az övé címmel a 9. oldalon a Brenner Jánosról szóló zenés dráma szerzőjével, Iváncsits Tamással készült beszélgetésünket olvashatják.

A 10. oldalon Beran Ferenc atya a vértanúk mának szóló üzenetéről ír.

A 11. oldalon riportot közlünk Brenner János vértanúságának helyszínéről. Soós Margit személyes emlékeit idézi fel a mártír papról, Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános pedig a környék híveinek életéről, a vértanú máig élő emlékéről beszél.

A 12. oldalon közöljük a fiatalon vértanúhalált halt Brenner János életrajzát, és a május elsejei boldoggá avatásához kapcsolódó szombathelyi és szentgotthárdi programokat.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Dejcsics Konrád bencés szerzetes interjú keretében mondja el gondolatait Pannonhalma kulturális missziójáról.

Trauttwein Éva bemutatja az örmény katolikus lelkészség muzeális gyűjteményét.

Ferenczy Béni sokrétű munkásságáról, többek között életének, személyiségének irodalmi vonatkozásairól szóló könyvekről ír Mészáros Ákos.

Az Olvasólámpa rovatban Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatójának múltunkról és jelenünkről szóló interjúkötetét Lőrincz Sándor ajánlja olvasóink figyelmébe.

Petrőczi Éva a Pilátus éjszakája című, biblikus hátterű, modern színdarabról ír.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria