Brenner József és Ruppert József posztulátor Brenner János boldoggá avatásáról

Nézőpont – 2017. november 10., péntek | 13:30

A Szombathelyi Egyházmegye vértanú papja, Brenner János boldoggá avatásának bejelentése után Ruppert József piarista szerzetes, az ügy posztulátora, valamint Brenner József nagyprépost, a vértanú öccse is nyilatkozott az egyházmegye sajtószolgálatának.

November 7-én tárgyalta még egyszer a bíborosi bizottság – a korábban beérkezett iratanyagok és különböző bizottsági vélemények alapján – Brenner János ügyét és hozta meg a döntést, hogy elismerik a vértanúságot, de ez még nem volt nyilvános. A bizottság döntése után pedig a Szentatya jóváhagyása is kellett – avatott be a részletekbe Ruppert atya. 

A posztulátor kitért arra is, mindig remélte, hogy a folyamat ezzel a pozitív eredménnyel zárul. Teológusok és történészek alaposan átvizsgálták az ügyet, így a bíborosoknak olyan anyag állt rendelkezésükre, amely egyértelműen bizonyította Brenner János vértanúságát. Már csak az volt a dolguk, hogy ennek ismeretében kimondják az igent.

A boldoggá- és szenttéavatási ügyek sokáig elhúzódnak, de nem szabad türelmetlennek lenni – tette hozzá Ruppert József. – Az Egyház ezekben az ügyekben óvatos és lassú. Ilyen fontos dolgot kimondani, hogy az Egyház tanúsítja, hogy egy ember az Úristennél van a mennyei boldogságban, boldog vagy szent, alapos vizsgálódást igényel. Brenner János boldog, itt csak a mi örömünk, ami késik és amire várni kell.

A piarista szerzetes a folyamat következő állomásairól, a boldoggáavatási szertartás előkészítéséről szólva elmondta, véleménye szerint 2018-ban kerülhet sor erre. Ehhez persze még sok mindenről dönteni kell, több egyeztetésre is szükség van. Dönteni kell az időpontról, azután arról is, hogy a boldoggáavatási szentmisét – amelyen jelen van a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa is – ki mutatja be, a bíboros, a püspöki kar elnöke, vagy a megyéspüspök. Rómában, a kongregációval is szükség lesz még a szertartással kapcsolatos megbeszélésre, egyeztetésekre.

* * *

Éppen néhány napja tartott Brenner József Bécsben, a Pázmáneumban előadást testvére, János vértanúságáról. Akkor még csak arról tudott beszámolni, hogy az 1999-ben kezdődött boldoggáavatási eljárás folyamatban van, várják a döntést.

„Sok helyről kerestek ma már: újságtól, televíziótól is. Amikor a hírt meghallottam, ma délelőtt az egyik paptársamtól, nagyon meghatódtam – mondta a nagyprépost, miután értesült a vatikáni döntésről. – Jó tíz év óta várjuk ezt a pillanatot, és most beteljesedett. A nyár végén már kaptunk hírt arról, hogy valószínűleg novemberben fogják kihirdetni a boldoggá avatását, de most mégis hirtelen jött, váratlanul.”

József atyának nagy szerepe volt abban, hogy testvérének emléke nem halványult el, hogy példamutató életét, vértanúságát sokan megismerték az elmúlt évtizedek során. Ezért is öröm és megnyugvás számára, hogy pozitívan zárult a boldoggáavatási eljárás.

Ez annak is az igazolása, hogy Brenner János atya példamutató, Krisztushoz hűséges életet élt. Mi itt ebben sosem kételkedtünk – tette hozzá Brenner József. – Én mindig imádkoztam hozzá, és azért is mutattam be szentmisét, hogy minél hamarabb boldoggá avassák. A Jóisten kegyelme, hogy ilyen jó erőben vagyok, tudok még tevékenykedni és megéltem ezt a pillanatot.

József atya mostantól azon fáradozik tovább, hogy segítse a boldoggáavatási szertartás előkészítését. Az időpontot illetően úgy nyilatkozott, ő is reálisnak tartja 2018 nyarát.

Az idei Brenner János-emlékévet 2016. december 17-én a szombathelyi Szent Kvirin-templomban nyitották meg. A Magyar Kurír akkor hosszabb interjút készített Brenner Józseffel, a vértanú pap öccsével. Az interjút ITT olvashatják.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye; Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria