Búcsút ünnepeltek Diósgyőrben az Eucharisztia és a közösség jegyében – KÉPRIPORT

Kishírek – 2018. szeptember 11., kedd | 15:58

Háromnapos lelkigyakorlattal készültek a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve-plébánia szeptember 9-én tartott búcsújára nemcsak az egyházközség hívei, hanem a Miskolc más plébániáiról érkező vendégek is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A templom felújítási munkálatai miatt idén a plébánia udvarán állították fel a szabadtéri oltárt, amely előtt Mikolai Vince főesperes, pápai prelátus, plébános mutatta be a szentmisét. A többéves szokásnak megfelelően most is körmenetben vonultak a hívek a diósgyőri országzászlótól a szertartás helyszínére. A szentmisén részt vett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és több önkormányzati képviselő is.

Diósgyőr mindig is szent hely volt. A várban Nagy Lajos királysága óta volt templom (a vár felújítása óta ismét van itt egy kápolna, a király lánya, Szent Hedvig tiszteletére szentelve). A mostani plébániatemplom helyén is állt egy Mária neve-templom, amely 150 évig romtemplom volt, és néhány száz méterre állt a pálosok Krisztus Szent Teste és Vére-kolostora és -temploma is. Sőt a Bükkben is volt egy pálos kolostor, a szentléleki kolostorrom ma is kedvelt kirándulóhelye a miskolciaknak – mondta el a plébános.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az idei esztendő fő feladata a katolikus közösségek megerősítése. Ez nemcsak a magyar egyház, hanem az egyes plébániák feladata is. Itt, Diósgyőrben is szükség lenne a közösségek, imacsoportok megerősödésére, és ennek legnagyobb akadálya a fiatalok elmaradása, hiánya. A rózsafüzéres közösség mellett több imacsoport is él, működik a plébánián, ahogy a helyi Karitász és a vincés szeretetszolgálat is. Valamennyi csoport tagjai idősek, és nincs utánpótlás. Ebben a készületi évben különös szeretettel várják a fiatalokat.

A szentmise végén az egyházközség képviselő-testületének elnöke köszöntötte Mikolai Vincét, aki Mária neve ünnepén tölti be 70. életévét. Ajándékul egy piros miseruhát kapott a plébános azzal a megjegyzéssel, hogy a miseruha ugyan a templom, a plébánia tulajdonába kerül, de a hívek reményei szerint még nagyon sokáig Vince atya ölti magára a szentmiséken.

Az ünnepi szentmise körmenettel zárult, majd délután a plébánia előtt ácsolt színpadon műsort adtak többek között a Diósgyőri Szent Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulói és a Kisboldogasszony Óvoda gyermekei is.

Szöveg: Gróf Lajos

Fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria