Bulit szervezhetünk, de az igazi örömöt Jézus adja – Acamps Nyári Fesztivál a Balatonnál

Hazai – 2018. augusztus 13., hétfő | 17:57

Táborozást, zenét és élményeket sok fesztivál kínál szerte Európában. De egy teljesen új életet? Az Acamps Nyári Fesztivál, amelyet augusztus 8. és 12. között első alkalommal szervezett meg nemzetközi szinten a brazil alapítású Shalom Katolikus Közösség Révfülöpön, nem kevesebbet ígért ennél.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szombaton csobbanunk bele az ötnapos programáradatba a világ minden részéről érkezett, mintegy háromszáz fiatal közé, akkor, amikor tíz óra körül a mindennap szokásos dicsőítő és tanító blokk veszi kezdetét. A táborlakók az első három nap és az előző esti vihar után még kicsit nehezen szedik össze magukat, de ha a dicsőítésre és a tanítást bevezető pár perces színdarabra nem ébredtek fel, a Brazíliából érkezett missziós, Gabriela biztos, hogy felrázza őket.

Arról beszél, hogy az életünk olyan, mint egy hullámvasút, a bűn miatt tele van emelkedőkkel és ereszkedőkkel. Ahogy a biztonsági öv a hullámvasúton, úgy ölel át minket Jézus is életünk folyamán – mondja. Hogy a fiatalok át is éljék ezt, kéri, kapaszkodjanak össze a mellettük ülőkkel, és kezdjenek el úgy oldalra dőlni, ahogy ez egy hullámvasúton történik. „Ki tart téged, ha jobbra dőlsz?” „Jézus” – kiabálják. „Ki tart téged, ha balra dőlsz?” „Jézus.” „Ki tart téged, ha a saját vagy mások bűnei miatt fejjel felfelé vagy?” „Jézus.”

You can’t describe, just feel it (Nem tudod leírni, csak érezni) – pillantok az angol nyelvű mottóra a nemrég kapott karszalagomon. Gabriela előadására és az egész fesztiválra is jellemző ez, nehéz szavakkal visszaadni azt a lelkesült, felszabadult örömöt, amely mindkettőt átjárja. Isten fényei vagytok, éljetek a világosság fiaiként! – mondja Gabriela Szent Pállal szólva, hozzátéve, hogy ha Istent szeretjük, ugyanúgy mindig a közelében akarunk lenni, mint ahogy a szerelmünkkel is tesszük. A negyvenegy éves misszionárius, aki egész életében alig érzett fájdalmat, tavaly fedezte fel, hogy rákos beteg. „Életem mintha fejjel lefelé fordult volna.” Isten igéjét olvasta, a kórházba menet és jövet a rózsafüzér mind a húsz titkát elimádkozta, s ezek hatására a keserű édessé lett – határozottan állítja, hogy emiatt gyógyult meg, és nem a teák meg a kenőcsök adtak neki erőt.

A világ azt mondja, törődj magaddal, ezzel szemben Jézus azt, hogy törődj a másikkal. Gabriela e gondolat kapcsán elmesélte, hogyan ismerkedett meg 16 évesen a Shalom közösséggel, amikor a történelemtanárba reménytelenül szerelmes osztálytársát kísérte el egy imádságra. Gabriela maga jött rá a lány titkára, aki a figyelmen felbuzdulva így szólt: „Én depressziós vagyok, de egy barátom azt mondta, ha elmegyek egy imacsoportba, jobban leszek. Ha te velem jössz, el is megyek.” Ez volt a Shalom misszionáriusainak első imaalkalma a városukban...

Rövid kiscsoportos beszélgetés után a francia misszionárius, Marie tesz cseppnyi tanúságtételt a színpadon, többek között arról is beszélve, milyen nehéz a mai világban kereszténynek, katolikusnak lenni – neki is nehezére esett, hogy a hivatását jelképező kis taut hordja abban a francia társadalomban, ahol ez nem elfogadott. „Hogy a többiek mit gondolnak, az nem tölthet el engem félelemmel, vegyétek fel a keresztet, legyen a ti jeletek!” – buzdítja a résztvevőket.

Szép, lecsendesülős szentségimádás következik ezután, amelyben az Eucharisztiában jelen lévő Jézus szó szerint a fiatalok közé jön, ő alkotja a középpontot. A soknyelvű énekes szertartás alatt a Shalom közösség missziós tagjai körbejárnak és imádkoznak a fiatalokért. A délután folyamán, a Franciaországból érkezett pár, Martine és Remain éppen azt mondják nekem, hogy Isten a közepe a fesztiválnak, és az ő szeretetéről fognak emlékezni erre az öt napra. Egyrészt az vonzotta őket, a Balaton-partra, hogy a program előtt megnézhetik Budapestet, másrészt az, hogy a hitről akartak még többet tanulni. Örülnek, hogy találkoztak más nemzetekhez tartozókkal, de annak is, hogy más francia régiókból érkezettekkel is összeismerkedtek.

A Nyíregyházán élő, huszonhat éves Szilvi 2010-ben a Nyolc Boldogság közösség által szervezett Táborhegyi Napokon ismerkedett meg a shalomos missziósokkal, majd több évig járt imacsoportba Budapesten, amíg ott tanult. Görögkatolikus kispap vőlegényével érkezett, azért is, hogy találkozzon a régi ismerősökkel. A visszafogott Szilvi jelenléte is jól mutatja, hogy a bulisra hangolt közösség nagyon sokakat meg tud szólítani, olyanokat is, akik egy „klasszikus” fesztiválra be nem tennék a lábukat, de persze az utóbbiak közül is vannak jópáran.

Az európai misszionáriusoktól kaptuk a hit ajándékát, érezzük annak fontosságát, hogy a mostani evangelizációnkkal visszaadjuk azt, amiben mi részesültünk ؘ– fogalmaz Moysés Azevedo, akinek vezetésével 1982-ben jött létre a közösség Fortalezában, Brazília 5. legnagyobb városában. Miközben az esti Colour Party-n a fiatalok egymást festik színesre, mi Moysésszel és magyar titkárával, Csabai Barnabással a reflektorok fényében fürdünk egy hatalmas Acamps felirat mellett. „Nem felszínes örömöt akarunk adni a fiataloknak, mint amit a világ kínál, hanem a szív mélyéből fakadót. A bulit meg tudjuk szervezni, de az öröm egy ajándék, amelyet egyedül Jézus szívbeli megismerése által kaphatunk meg.”

Nagyon tudatosan vannak felépítve ezek a fesztiválok, amelyeknek Brazíliában már nagy hagyománya van, árulja el a közösségalapító. Minden délelőttöt arra szánnak, hogy a fiatalok megtapasztalhassák Isten szeretetét: a reggeli utáni dicsőítés és az azt követő, az ő nyelvükön megszólaló katekézis is ezt szolgálja. Miután Istennel találkoznak az Igében, utána az Eucharisztiában is a szentségimádás formájában. Ez teljesen képes megváltoztatni az életüket, hiszen Jézus a csenden keresztül jön el hozzájuk. Ez a hatalmas reggeli tapasztalat aztán a délután folyamán szinte kirobban a szívükből: testvéri együttlétekben, mindenféle sport és egyéb szórakozásokban kivirágzik, a közös szentmise után este pedig a művészeteken, a koncerteken (például a koreográfiáról is világszerte ismert Missionario Shalom együttes szombati fellépésén) keresztül virágzik ki – így jön létre a tábor harmóniája.

Brazíliában már mintegy húsz éve vannak Acamps táborok – akkor jöttek létre, amikor különböző karneválok indultak, a hagymányos időszakon kívül is – teszi hozzá Moysés Azevedo. – A Shalom közösség akkor úgy gondolta, jó lenne a felszínes, sokszor pusztító, droggal, pronográfiával tűzdelt szórakozási lehetőségekkel szemben valós alternatívát nyújtani a fiataloknak, ezért szerveztek párhuzamosan Istent is felmutató fesztiválokat. Kezdetben ezek tényleg cseppek voltak a tengerben: a másik fesztivál milliós látogatóközönségével szemben náluk csak pár tízezren voltak jelen; mára azonban megfordult a résztvevők száma: a shalomos fesztivál résztvevői vannak egymillióan, míg a másik eseményre csupán százezren voltak kíváncsiak. Az európai Acamps még csak csepp a tengerben, de Kalkuttai Teréz anyával együtt a shalomosok azt vallják: „Anélkül a csepp nélkül sekélyebb volna a tenger.”

A Shalom Katolikus Közösséget 1982-ben hozták létre egyetemisták Moysés Azevedo vezetésével a Brazília északkeleti részén fekvő Fortalezában. A Világiak Pápai Tanácsa 2007-ben ismerte el őket hivatalos formában. Ma már a világ számos pontján vannak misszióik: Európában nyolc országban dolgoznak a fiatalokkal és a fiatalokért, dél-amerikai misszióik pedig több ezer tagot számlálnak. A közösség imádsággal, a művészeten, zenén keresztüli evangelizációval, az emberek formálásával és szeretetszolgálattal szeretné elérni az embereket a világban, különösen is a fiatalokat.

Magyarországon 2009 óta vannak jelen budapesti székhellyel. Ma már tizenkét magyar tagja is van a Shalom közösségnek, ketten tartoznak az úgynevezett életközösségbe, akik vagyon- és lakásközösséget is alkotnak és közös napirend szerint élik napjaikat, részben cölibátusban, részben házasságban élők. Egyikük Csabai Barnabás (képünkön), aki jelenleg a fortalezai közösség tagja és az alapító személyi titkára, egy lány pedig jelölti időszakát tölti. A másik ág, a szövetségközösség tagjai lazábban kapcsolódnak a közösséghez, családjuk is lehet és az élet legkülönbözőbb területein dolgozhatnak.

Világszerte mintegy háromezren élnek életközösségben és tízezer a szövetségközösség tagjainak száma, az imacsoportokon és más közösségi alkalmakon keresztül a Shalomhoz tartozók száma pedig megszámlálhatatlan – mondta el az alapító.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria