Burkina Fasóban tizenöt halálos áldozata van egy szentmise közben elkövetett fegyveres támadásnak

Kitekintő – 2024. február 26., hétfő | 16:07

Tizenöt hívő meghalt egy katolikus templomban elkövetett terrortámadásban a nyugat-afrikai országban, Essakane településen február 25-én – jelentette be közleményében Laurent Bifuré Dabire, a dori egyházmegye püspöke. A fegyveres támadás a vasárnap reggeli szentmise közben történt.

Sajtóértesülések szerint a támadást fegyveresek követték el az ország északi részén fekvő község katolikus templomában.

A helyi média beszámolói szerint a szentmise bemutatása közben támadók rontottak be a templomba, és tüzet nyitottak. Az áldozatok közül tizenketten a helyszínen életüket vesztették, hárman később belehaltak sérüléseikbe. A terrortámadásban további két hívő súlyosan megsebesült.

„E fájdalmas körülmények között arra kérjük önöket, hogy imádkozzanak a hitben elhunytak örök nyugalmáért, a sebesültek gyógyulásáért és a gyászoló szívek vigasztalásáért – fogalmazott közleményében Laurent Bifuré Dabire püspök. – Imádkozunk azok megtéréséért, akik továbbra is halált és pusztulást vetnek hazánkban. Bűnbánati és imádságos erőfeszítéseink e nagyböjti időszakban hozzanak békét és biztonságot országunknak, Burkina Fasónak.”

*

Burkina Fasót 2016 óta erőszak és terror sújtja. A sorozatos támadások a nyugat-afrikai ország jelentős destabilizációját eredményezték.

Burkina Faso nevének jelentése moré és dioula nyelven: becsületes emberek országa. A nyugat-afrikai ország területe 274 200 négyzetkilométer. Lakosságának (19 millió 193 382 fő) 60,5 százaléka – a Wikipédia szerint – muszlim, 24 százaléka keresztény, 15,5 százaléka törzsi vallású.

Forrás: a Vatican News német nyelvű oldala

Fotó: Vatican News

Gátas Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria