Búzaszentelés Szepetneken

Kishírek – 2021. május 5., szerda | 13:30

Búzaszentelést tartottak május első hétvégéjén a Zala megyei Szepetneken, Sormáson, Bajcsán és Eszteregnyén. Az áldás szertartását Heiter Róbert Gottfried plébános végezte.

A római katolikus szokások szerint a búzaszentelést Szent Márk napján végezték, de a szertartásnak nincs kapcsolata az evangelista ünnepéhez. A hagyomány szerint ilyenkor körmenetet tartanak a búza- és gabonaföldek megáldásáért, valamint a bő termés érdekében, és hogy ne érje a veteményt természeti csapás. Az áldás részeként a pap a négy világtáj felé fordulva négy evangéliumi szakaszt énekel el.

– Szükségünk van az Isten segítségére ahhoz, hogy időjárás valóban kedvező legyen, hogy az elvetett mag elég nedvességhez jusson, hogy fel tudjon nőni, hogy ne égesse ki a nap, az aszály, ne verje el a jég. Tulajdonképpen, ha a szertartás szövegét vizsgáljuk, akkor pontosan ezek a mezőgazdasági természeti károk jelennek meg benne sorra, amit az ember a természettel együtt élve, a letelepedett ember, aki termel, megtapasztalt. A saját bőrén tapasztalta meg. A búzaszentelés szertartása nagyon ősi liturgia, hiszen régtől tudjuk, tulajdonképpen a kereszténységünk megjelenésétől kezdve, hogy kenyeret szaporítani utoljára a mi Urunknak sikerült. Nekünk dolgozni kell érte, de a munkánk gyümölcse nem csak a mi erőfeszítéseinktől függ – mondta el Heiter Róbert Gottfried plébániai kormányzó.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria