Choli Daróczi Józsefet ünnepelték a Jezsuita Roma Szakkollégiumban

2014. május 27. kedd 17:58

Május 26-án a Jezsuita Roma Szakkollégiumban ünnepelte Choli Daróczi József író, műfordító, költő és a szakkollégium kurzusvezetője 75. születésnapját, mely alkalomból átadták a róla elnevezett termet – tájékoztatott Kiss Márton.

A Choli teremben megtekinthetők az író által az élete során összegyűjtött festmények, műalkotások és irodalmi művek.

A terem átadásán Hofher József jezsuita szerzetes köszöntötte elsőként az ünnepeltet. Kiemelte, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a roma kultúra népszerűsítésében, és megköszönte az eddigi munkáját a szakkollégiumban. A művészt Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész, Nagy Gusztáv író, műfordító és Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora is köszöntötték.

A helyiségben megtekinthetők többek között Szentandrássy István, Péli Tamás festményei és Choli bácsi írásai is. Szeptembertől Choli Daróczi József ebben a környezetben fogja tartani cigány irodalom és kultúra kurzusait, valamint a cigány nyelvórákat. A Choli terem tárgyalóként és dolgozószobaként is funkcionál. A terem átadása után az ünnepség a díszteremben folytatódott, az ünnepeltet köszöntötték a szakkollégisták és a vendégek, meglepték őt egy a róla készült festménnyel díszített tortával.

A szakkollégium célja a terem átadásával, amellett hogy tisztelegjen a költő munkásága előtt az, hogy felhívja a figyelmet a cigány kultúra értékeire és a roma példaképek fontosságára.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
szuz-maria-az-egyhaz-anyja-kotelezo-emleknapja
Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

2018. május 20. vasárnap
erdo-peterrel-unnepeltek-punkosdot-az-esztergomi-bazilikaban
Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap