Choli Daróczi Józsefet ünnepelték a Jezsuita Roma Szakkollégiumban

2014. május 27. kedd 17:58

Május 26-án a Jezsuita Roma Szakkollégiumban ünnepelte Choli Daróczi József író, műfordító, költő és a szakkollégium kurzusvezetője 75. születésnapját, mely alkalomból átadták a róla elnevezett termet – tájékoztatott Kiss Márton.

A Choli teremben megtekinthetők az író által az élete során összegyűjtött festmények, műalkotások és irodalmi művek.

A terem átadásán Hofher József jezsuita szerzetes köszöntötte elsőként az ünnepeltet. Kiemelte, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a roma kultúra népszerűsítésében, és megköszönte az eddigi munkáját a szakkollégiumban. A művészt Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész, Nagy Gusztáv író, műfordító és Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora is köszöntötték.

A helyiségben megtekinthetők többek között Szentandrássy István, Péli Tamás festményei és Choli bácsi írásai is. Szeptembertől Choli Daróczi József ebben a környezetben fogja tartani cigány irodalom és kultúra kurzusait, valamint a cigány nyelvórákat. A Choli terem tárgyalóként és dolgozószobaként is funkcionál. A terem átadása után az ünnepség a díszteremben folytatódott, az ünnepeltet köszöntötték a szakkollégisták és a vendégek, meglepték őt egy a róla készült festménnyel díszített tortával.

A szakkollégium célja a terem átadásával, amellett hogy tisztelegjen a költő munkásága előtt az, hogy felhívja a figyelmet a cigány kultúra értékeire és a roma példaképek fontosságára.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap