Corpus Christi: nem létező film ellen tiltakoznak

Kultúra – 2012. június 14., csütörtök | 11:44

Tiltakozó körüzenet terjed keresztény levelezőlistákon egy állítólagos Corpus Christi című filmmel kapcsolatban, amely homoszexuálisként ábrázolja Jézust és tanítványait. Létezik-e az alkotás, ami ellen 1984-ben tiltakoztak először? A helyzet bonyolultabb, mint gondolnánk.

Újabb körüzenet terjed különböző levelezőlistákon egy állítólagos Corpus Christi című film ellen, amely Jézust és tanítványait úgy állítja be, mintha homoszexuálisok lettek volna. Egyes e-mailek úgy szólnak, hogy a hazai, mások az amerikai bemutatást szeretnék megakadályozni (amit Magyarországról nyilvánvalóan lehetetlen véghez vinni). 

Mint az egyik levél írja: „kérlek, add a neved az email végén található listába! Ha megteszed, megakadályozhatjuk ennek a filmnek a lejátszását Amerikában. Európa néhány régiójában már betiltatták a filmet. Amire szükségünk van: sok aláírásra.” Amikor „összegyűlik 500 aláírás (aki pont ötszázadikként jegyzi be a nevét), kérem, küldje el erre a címre a levelet”.

A másik levél szerint viszont  „nincs petíció, amit alá kellene írni, nincs időkorlát, vagy egy minimális létszám, hogy  továbbküld (sic!) ezt a mailt. Csak 2 percedbe kerül!  Ha nem érdekel, és nincs meg a 2 perced, kérlek, ne panaszkodj, ha Istennek sem lesz 2 perce rád! Úgy látszik, már  Európa egyes régióiban betiltották a filmet. Amire szükségünk van;  sok ima és egy csomó e-mail. Talán eljut olyanokhoz, akik tenni is tudnak valamit! A Jóisten képes megtalálni legalább azt az 50 igaz embert, akik hajlandóak megfogalmazni aggodalmukat, és kifejthetik véleményüket a film ellen.”

A film ellen időnként már 1984 óta szerveznek  tiltakozásokat. A hamis városi legendákat felkutató, bemutató, cáfoló urbanlegends.hu már 2006 januárjában írt a filmről, az egyik levél ugyanis már akkor is keringett az interneten. Mint az oldal írja: „a világ minden részéről érkező levéláradat áldozatai elsősorban különböző amerikai államok államügyészei voltak, akiktől a hívők a film betiltását követelték. Illinois állam 1985-ben az Amerikai-szerte egyszerre többszáz újságban publikáló Ann Landerst kérte fel a ködoszlatásra, sikertelenül.” 

Az urbandlegends.hu-n (és az angol Urbanlegendsen) azt olvashatjuk: „a Snopes.com szerint egy 1980-as könyvben említést tesznek ugyan egy 1974-ben forgatott, Him című filmről, melyben Jézust valóban homoszexuálisként ábrázolják, de magáról a filmről, annak alkotóiról semmit nem sikerült találniuk (még csak olyan embert se, aki látta volna), így nehezen tudják elképzelni, hogy egy alacsony költségvetésű, visszhang nélküli alkotás váltotta volna ki a világméretű ellenkezést.”

Hozzáteszik: „1998-ban valóban bemutattak egy Corpus Christi című, Krisztus-szerű amerikai figuráról szóló melegdarabot Manhattanben. A magát meleg katolikusnak valló Terrence McNally drámája miatt a színházat folyamatos fenyegetés érte, s a premiert is csak szigorú biztonsági előkészületek (fémdetektoros beléptetés) mellett tudták megtartani. A darabot azóta előadták más színházakban, köztük Londonban is.”

A színdarabról szóló Wikipédia-szócikk szerint egyébiránt Terence McNally a darabját 1997-ben írta, és valóban 1998-ban mutatták be először. A szócikk is  említést tesz a hasonló című, nem létező film elleni internetes kampányról, éppen az Urbanlegendsre hivatkozva.

Azonban hozzáteszi: 2011-ben mégis készült egy film, amelynek Corpus Christi: Playing with Redemption a címe. Ugyanerre figyelmeztet a Hoax-Slayer.com című, téves internetes üzenetekre specializálódott oldal is, ugyanakkor arra is rámutatnak: ez a film az említett színdarab megszületéséről, bemutatásáról és a körülötte kipattant botrányokról szóló dokumentumfilm. Mind hivatalos oldala színvonala alapján, mind más, az interneten róla található információk szerint kis költségvetésű, nem túl magas minőségű filmről van szó. Az angol nyelvű internetes filmadatbázis szerint az alkotás arról szól: egy csoport négy éven át mutatja be a darabot, a szereplők pedig megosztják tapasztalataikat. Nem találtuk jelét annak, hogy a filmet Európában is bemutatták volna vagy bemutatni készülnének. 

Bonyolítja a helyzetet, írja úgyszintén a Hoax-Slayer, hogy mindezzel együtt valóban létezik egy Corpus Christi című tévésorozat is; Gerard Mordillat és Jerome Prieur alkotását 1997-ben mutatták be a francia tévében. A tizenkét részes sorozat célja az volt, hogy a legfrissebb régészeti kutatások fényében mutassa be Jézust, megkülönböztetve őt a kereszténységnek az alkotók szerint hamis Jézus-képétől. Azonban semmi köze az ugyanekkor íródott színdarabhoz, és nem ábrázolja sem Jézust, sem az apostolokat homoszexuálisként. Emellett semmi jele annak egy angol nyelvű, az amazon.com webáruházban megrendelhető dvd-kiadványon kívül, hogy a sorozat nemzetközi figyelmet is kapott volna, például csak és kizárólag francia nyelvű Wikipédia-szócikk olvasható róla, ahogy Mordillatról is.

Így tehát az a film, ami ellen tiltakoznak a levelezőlistákon keringő üzenetek, nem létezik. Az azonos című, jó 13 évvel az első tiltakozások után készült darabról szóló, 2011-es dokumentumfilmnek viszont minden bizonnyal jól jön az ilyen kéretlen reklám.

Szilvay Gergely/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!