Csehország szeretné hazavitetni a Vatikánból Josef Beran földi maradványait

Kitekintő – 2017. november 27., hétfő | 9:04

Az 1969-ben Rómában elhunyt főpap az egyetlen cseh, aki a vatikáni Szent Péter-bazilikában van eltemetve – közölte november 25-én, szombaton a prágai sajtó.

Az Aktualne.cz hírportál úgy értesült, hogy Pavel Vosalík vatikáni cseh nagykövet szeptemberben levelet küldött Pietro Parolin bíborosnak, a Szentszék államtitkárának. Ebben azt kérdezte, lehetséges lenne-e Josef Beran földi maradványait kiemelni a sírból és szülőhazájába szállítani. A diplomata szerint jó esély van a cseh kérés teljesítésére.

Josef Beran kardinális végakaratában azt írta, szeretné, ha Prágában vagy szülővárosában, Pilsenben helyeznék végső nyugalomra. Dominik Duka bíboros, prágai érsek szeretné ezt az óhajt teljesíteni. Már folynak a tárgyalások az illetékes vatikáni hivatallal – mondta a Cseh Sajtóirodának (CTK) Stanislav Zeman, a prágai érsekség szóvivője.

Josef Beran földi maradványainak elhelyezésével a Szent Vitus-székesegyházban jelképesen az a seb is behegedhetne, amelyet 1949. június 19-én a kommunista állambiztonsági szolgálat okozott a főpapnak, amikor megakadályozta, hogy misét mondjon a templomban – tette hozzá a szóvivő.

A szóbeli megállapodásokat papírra kellene vetni, hogy érvényesek legyenek. Josef Beran sírja a bazilika egyik legszentebb helyén van, közel Szent Péter sírjához –  jegyezte meg a vatikáni cseh nagykövet.

A tervek szerint a Szent Vitus-székesegyházban történő újratemetésre 2018-ban, a csehszlovák állam megalakulásának centenáriumi ünnepségei keretében kerülne sor.

* * *

Josef Beran 1888-ban született. Prágai érsekké 1946-ban nevezték ki. Miután nem volt hajlandó támogatni az 1948 februárjában hatalomra került kommunista rendszert, előbb házi őrizetbe, majd börtönbe került, egészen 1963-ig. Szabadulása után VI. Pál pápa bíborossá kreálta. A csehszlovák kommunista hatóságok ebből az alkalomból ugyan engedélyezték kiutazását a Vatikánba, de onnan már nem térhetett vissza hazájába. Rómában halt meg 1969 májusában. Mivel a csehszlovák államhatalom a főpap holttestének Prágába hozatalát elutasította, a pápa személyes kérésére a Szent Péter-bazilikában temették el.

Forrás: MTI

Fotó: Alchetron.com; Aktualne.cz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria