Csendes Isten a hangos világban – Elkezdődött a 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó

Hazai – 2020. július 4., szombat | 16:25

Július 3-án, pénteken délután kezdődött el a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája által szervezett 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó, ahol az első perctől szeretet, figyelem és nyitottság jellemezte a hangulatot.

A 38. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó (MIT) első napja hagyományosan a regisztrációt követő megérkezés örömével, ismerkedéssel kezdődött, melyet Csókay András idegsebész tanúságtevő előadása követett. Este Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, iskolalelkész, kisegítő lelkész celebrált szentmisét, amelybe nem csupán a jelen lévő fiatalok kapcsolódtak be, hanem az élő közvetítésnek köszönhetően több száz hívő is.

Az egész hétvégés esemény nyitó szentmiséjén Keresztes Andor máriagyűdi plébános, a MIT házigazdája köszöntőjében arra hívta a fiatalokat, hogy nyissák meg szívüket az Úr Jézus előtt, lássák meg Őt! „Legyen áldott ez a találkozó! Kérjük az Úr Istent, hogy tegyen alkalmassá a másokkal való találkozásra és nyissa meg szívünket!” Ezt követően Berecz Tibor hangsúlyozta a hétvége mottóját: „Csendes Isten a hangos világban – »Szólj Uram, mert hallja a Te szolgád« (1Sám 3,10). Azért vagyunk itt, hogy mi is ezt kiáltsuk Istennek. Mert az istentapasztalatra mindannyiunknak van igénye, de nem biztos, hogy onnét érkezik, ahonnét várjuk, ezért figyeljünk egymásra és találkozzunk egymással, Istennel!”

Az ifjúsági referens a homília kezdetén elmondta, a máriagyűdi ifjúsági találkozót minden évben Sarlós Boldogasszony ünnepéhez, a találkozás ünnepéhez közeli időszakban szervezik meg. „Nagyszerű, hogy együtt lehetünk, hogy találkozhatunk egymással! Amikor Szent Erzsébet és Szűz Mária találkozására gondolunk, akkor tudjuk, hogy egy személyes dologról van szó, és ide is a személyesség miatt jöttünk. De a személyesség sajátossága, hogy bár rejtett, mégis kell hozzá a találkozás. (…) Figyeljünk egymásra és a harcainkat, a kérdéseinket szívünk legmélyén vigyük végbe. Mária hálaéneke a saját titkát énekelte meg, így megismertük azt (vö. Lk 1,46–56). Találkozunk egymással és Istennel, hiszen éppen az a legfontosabb, hogy a csendes világban Isten hiánya hangzik.”

„Hogy mennyire vagyunk nyitottak, az átsugárzik a tetteinken. Minél személyesebb valami, annál inkább kihat a környezetünkre. Ezt mondjuk mi is: »Szólj Uram, mert hallja a Te szolgád« (1Sám 3,10) Mert ami a szívünkben történik, az kihallatszik!” – jelentette ki a homília végén Berecz Tibor.

Az esti szentmisét vacsora, majd további ismerkedős játékok, kiscsoportok feladatok követték. A találkozó második napján Orosz István görögkatolikus pap tartott előadást. Este érseki szentmisén vesznek részt a fiatalok és a helybéliek. A szentmisét élőben közvetítik a Pécsi Egyházmegye weboldalán, YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán

Forrás, fotó, videó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria