Csíksomlyón kezdték el rögzíteni a Hangos Bibliát

Külhoni – 2016. június 5., vasárnap | 14:55

Benyik György plébános május 17. és 20. között, erdélyi körútja során elindította a Hangos Biblia felvételét.

Csíksomlyón a Máté- és Márk-evangéliumok szövegét mondják fel, a gyulafehérvári kispapok Lukács szövegét vállalták, a kolozsvári teológiai hallgatók pedig János evangéliumát rögzítik majd. Csíkszeredán, a Segítő Mária-gimnázium tanulói Lukács evangéliumának szövegéhez kölcsönzik a hangjukat. A diákok, akik a Biblia kézzel történő másolásában is jeleskedtek, a látogatás során a kézzel írt Újszövetség hasonmás kiadását kapták ajándékba, amelyet egy rendhagyó hittanóra keretében az intézmény igazgatója vehetett át.

Mint ismert, a különleges könyv egyik példányát a Vatikán könyvtárában helyezte el Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet.

Az Újszövetség felolvasása – a tervek szerint – 3 perces egységekben történik, vagyis egy-egy ember 3 percnyi szöveget olvas fel a Bibliából, és a felolvasás végén nevét és származási helyét is bemondja. A Biblia felolvasása és rögzítése így a különböző dialektusok megőrzését is szolgálja. 

A Hangos Biblia 3 perces felvételei hamarosan elindulnak Szabadkán is – ígérte Palatinus István, a szabadkai Mária Rádió igazgatója. Mindenütt a Mária Rádió stúdiójában készítik a felvételeket, és a tervek szerint 2017-ben naponta ad le egy-egy részletet Erdélyben és Magyarországon is a rádió. 

Az apostoli levelek és a Jelenések könyve felmondására diákok és felnőttek jelentkezését várják, elsősorban a Felvidékről, a Nyírségből, valamint Zala és Vas megyékből. Egyben kérik a hívek imáit azért, hogy jövőre, a reformáció 500. évfordulójának évében a Magyar Rádióban is elhangozhasson a fiatalok által felolvasott Isten Igéje.

A programra jelentkezni a benyik.gyorgy@gmail.com e-mail címen lehet.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria