Csodálom azokat, akik kórházban dolgoznak – A pápa üdvözölte az embereket a Gemelli-klinika előtt

Ferenc pápa – 2023. április 1., szombat | 19:40

A Gemelli-klinika bejáratánál számos ember gyűlt össze, hogy köszöntse a pápát, aki április 1-jén délelőtt elhagyta a kórházat, miután légúti fertőzés miatt három napig ápolásra szorult.

A Szentatyát kezelő orvosok és egészségügyi dolgozók megerősítették egészségi állapotának javulását. Ferenc pápa búcsút vett az intézmény elhagyása előtt a kórházi személyzettől, akikkel csütörtök este együtt pizzázott.

A kórház előtt összegyűlt emberek megállították a Szentatyát, hogy köszöntsék és áldását kérjék. Ferenc pápa kiszállt az autóból, és üdvözölte a jelenlévőket. Megölelt egy szülőpárt, akik péntek este vesztették el a lányukat, és megállt velük imádkozni.

Serena, az édesanya és férje, Matteo is odalépett a pápához, hogy elmondják neki a tragédiát, amelyet átéltek. „Szentatya, nem bírom tovább. Imádkozzon értünk…” – ezekkel a szavakkal fordult Serena sírva a pápához, aki meghallgatta a szülőket, majd szorosan megölelte az édesanyát és adott neki egy puszit. Átölelte Matteót is, aki megtört hangon azt mondta: „Találkozott a kislányunkkal, amikor 2019-ben Ön eljött a Casal Bertone-otthonba, és ott a karjában tartotta.” „Imádkozzunk Angelicáért” – suttogta a pápa a szülők kezét fogva. Majd áldását adta rájuk és vigasztalta őket.

Mielőtt beszállt az autóba, a pápa néhány gyermeket is üdvözölt és megsimogatta őket. Az egyiknek aláírta a gipszkötését.

Röviden beszélgetett a jelen lévő újságírókkal is. „Szeretném megköszönni a munkájukat, tudom, hogy néhányan itt töltötték az éjszakát. Ez túlzás, de köszönöm, hogy tájékoztatják az embereket” – mondta a pápa. A CNN tudósítójának, Delia Gallaghernek, aki megkérdezte a Szentatyát, hogy van, Ferenc pápa humorosan válaszolt: „Még élek”. A jelenlévők nevetése közepette kifejtette, hogy szerdán csupán rosszul érezte magát, utalva a légzési nehézségekre, amelyek miatt kórházba szállították. „De nem féltem – mondta. – Emlékszem, amit egy nálam idősebb öregember mondott nekem egy hasonló helyzetben: Atyám, nem láttam a halált... de láttam közeledni, és csúnya volt!”.

Ferenc pápa elmondta, hogy április 2-án, vasárnap a Szent Péter téren jelen lesz a virágvasárnapi szentmisén és az Úrangyala imádságon. Végül egy újságírónak, aki megkérdezte tőle, volt-e jó pillanat a kórházi kezelés alatt, azt mondta, lenyűgözték azok, akik a kórházban dolgoznak: „Orvosnak, ápolónak lenni, takarítani a kórházban hősiességet igényel és sok gyengédséget a betegek felé. Tudja, a betegek szeszélyesek, mindenki! A szeszély a betegségből fakad. Türelem kell hozzá... Nagyon csodálom azokat az embereket, akik kórházban dolgoznak! Tegnap elmentem megnézni a gyerekeket, és láttam, milyen gyengéden bánnak velük.”

A La Repubblica című olaszországi napilap tudósítójának megerősítette, hogy az eddigi tervnek megfelelően április végén Magyarországra látogat.

Ferenc pápa miután elindult a Gemelli-klinikától, a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment, hogy a Salus Populi Romani Mária-ikon előtt imádkozzon.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria