Csökkentsük életünkben az üresjáratokat – A római Pápai Magyar Intézet rektora a járványhelyzetről

Nézőpont – 2021. április 29., csütörtök | 20:00

A világjárvány által súlyosan érintett Olaszország missziós tereppé vált. A NEK podcastjában az emberekben zajló változásokról, az új kezdetről és az ehhez fűződő reményekről beszélt a római Pápai Magyar Intézet rektora, Németh Norbert.

Sokunk számára ismertek azok a tavaly tavaszi képek, amelyek a világjárvány miatt különösen sokat szenvedő Olaszországban készültek. Németh Norbert megosztotta, mi a helyzet most az országban. „Nagyon komolyan megrendült Olaszország a járvány kapcsán, amelynek sokféle lelki következménye tetten érhető. Az a vidám, életre nyitott, mediterrán ország, amely sokunkban él, megváltozott. Az olaszok »vivace« stílusa, ami jellemezte bármelyik városukat, a nyüzsgés, a jókedv, a hangosság, néha harsányság sajnos ritkán látott vendég mostanában. Egy szomorú, megrendült arca ez Olaszországnak.”

Ugyanakkor a római Pápai Magyar Intézet vezetője azt tapasztalja, hogy a járvány missziós tereppé alakította Olaszországot. A betegség, a belőle fakadó szenvedés, törékenységünk, létünk esetlegességének megélése Isten keresésére serkentette az embereket. „Ez a helyzet Isten felé fordíthatja Olaszországot és Európa többi országát is.

A világjárvány világméretűvé is tudja tágítani az Isten iránti vágyat.”

A rektor szerint nagy a várakozás az emberekben, hogy ismét élhessék a megszokott, hétköznapi életüket. Ám azt is hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy ott folytathatjuk és ugyanúgy, ahogy 2020-ban az első hullám előtt tettük.

A bezártság megtanított bennünket arra, hogy megkülönböztessük a fontosat a jelentéktelentől. Csökkentsük az életünkben az üresjáratokat.”

Többször elhangzott, hogy a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyfajta lelki ugródeszka is lehet az újrakezdéshez. Németh Norbert szerint az, hogy Ferenc pápa iraki útjáról való hazatérése során már a repülőn beszélt arról, hogy a következő állomása a NEK záró szentmiséje és Budapest lesz, jelezte, hogy milyen súlya és jelentősége van az eseménynek.

A római Pápai Magyar Intézetben is gőzerővel zajlanak az előkészületek. Május végén nyílik egy kiállítás Ne féljetek! címmel, amellyel Róma város plébániáit, a római híveket buzdítják a NEK-en való részvételre. A Magyar Művészeti Akadémia képző- és iparművészének alkotásaival újragondolható, mélyíthető az Eucharisztiához fűződő kapcsolat.

Tervben van a NEK hivatalos bemutatása is, amelyet egy biblikus tematikájú koncert kísérne. Bolzanóban aktív magyar közösség él és szervezi személyes részvételét a budapesti világeseményen. A bolognai érsek jelezte, hogy szeretnék közvetíteni a szeptember 12-i zárómisét, amelyre meghívják az ottani főegyházmegye híveit, hogy a közösség így is bekapcsolódhasson a budapesti világeseménybe.

Németh Norbert egyike volt annak az 52 szerzőnek, akiknek tanulmánya megjelent a Hit, tudomány, társadalom című kötetben. A rektor úgy véli, ez egy izgalmas párbeszéd, a könyvben szereplő filozófusok, teológusok, természettudósok írásaiban valójában hitük és az általuk képviselt tudományterület közötti diskurzus valósul meg. Olyan tanúságtételekként tekint a tanulmányokra, amelyekkel a tudós világ tiszteleg az Eucharisztia, és az ennek megünneplésére szerveződő NEK előtt. A rektor evidenciának tartja, hogy

hit és tudás nem egymást kioltó, hanem egymást erősítő isteni ajándékok.

A beszélgetés utolsó része is egy rendkívül izgalmas témát feszegetett a hit, tudomány, társadalom témakör kapcsán. Lehet-e válságban az Egyház, amely isteni alapítású vagy csak annak tagjai, a katolikus emberek veszíthetnek olykor célt és irányt?

A Németh Norberttel készült beszélgetést teljes egészében ITT lehet meghallgatni.

Forrás: Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Fotó: Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria