Digitálisan is elérhetők az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei

Kultúra – 2018. november 14., szerda | 19:11

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár digitalizációjának keretében immár valamennyi, az intézményben őrzött kódextöredék hozzáférhetővé vált a könyvtár honlapján.

A több mint 200 ezer könyvtári egységgel (55 kódex, 300 ősnyomtatvány, több ezer antikva) rendelkező gyűjteményben 2014-ben, meghatározott ütemterv keretében kezdődött a digitalizálási munka. Ennek egyik állomása és eredménye, hogy mára az itt őrzött kódextöredékek is nyilvánosan tanulmányozható oldalt kaptak a könyvtár honlapjának Bibliotheca digitalis aloldalán.

A saját eszközön történő digitalizálást és a közzététel informatikai előkészítő munkálatait a könyvtár munkatársai végezték.

Az Esztergomban őrzött kódextöredékek katalógusa Esztergomi középkori latin kódextöredékek – Mittelalterliche lateinische Handschriftenfragmente in Esztergom címmel Vizkelety András szerkesztésében jelent meg (Budapest, Akadémiai Kiadó – Wiesbaden, Harrassowitz, 1993) a Fragmenta et codices in bibliothecis Hungariae sorozat második tagjaként. Az esztergomi könyvtárakban, levéltárban őrzött kódextöredékeket német nyelven ismertető kötet 155 tétel leírását tartalmazza, amelyeket Erdő Péter, Fülep Katalin, Lauf-Nobilis Judit, Madas Edit, Sarbak Gábor, Szendrei Janka, Veszprémy László és Wehli Tünde készített.

A könyvtár honlapján az egyes töredékek a katalógus tételszámainak sorrendjében következnek, a képek mellett megjeleníthető az őrzőkönyv jelzete, ezekről az online katalógus segítségével lehet tájékozódni.

A kódexeket, a Fugger-gyűjtemény köteteit, sematizmusokat, kéziratokat tartalmazó, mindenki számára szabadon hozzáférhető digitális értéktár újabb egységgel bővült, mely elsősorban a tudományos kutatást kívánja segíteni, de minden érdeklődőnek kínálja a magyar és európai kulturális örökségnek ezt a páratlan részét a 21. század technikai eszközeivel.

Szöveg és fotó: Szalai Katalin/Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria