Döntött az Európai Emberi Jogi Bíróság: maradhat a feszület az olasz tantermekben

Kitekintő – 2011. március 19., szombat | 8:28

Március 18-án kihirdetett ítéletével a strasbourgi bíróság nagy kamarája 15:2 arányú szavazattal érvénytelenítette korábbi döntését a Lautsi c. Olaszország ügyben.

Mint korábban hírt adtunk róla, 2001-ben az olasz állampolgárságú Solie Lautsi asszony sérelmezte, hogy 11 és 13 éves gyermekei általános iskolájában minden tanterem falán feszület van elhelyezve. Szerinte ugyanis ez sérti az állam és az egyház szétválasztásának elvét. Panaszt tett az iskolában, de elutasították, így bíróságra vitte az ügyet. Végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, végül Strasbourghoz fordult.

A strasbourgi testület 2009-es határozatában kijelentette: az olasz állam azzal, hogy engedélyezi vallási jelképek, pl. feszületek állami iskolákban történő kifüggesztését, azt a benyomást kelti a diákokban  – elsősorban a nemhívőkben –, hogy közelebb áll a hívőkhöz, mint a nemhívőkhöz. A bíróság szerint ez nem más, mint a vallás közvetett támogatása, vagyis a semlegesség iránti állami kötelezettség megszegése. A bíróság akkori állásfoglalása szerint tehát az olasz állam megsértette Lautsi asszony azon jogát, hogy saját vallási és világnézeti meggyőződése szerinti nevelést biztosíthasson gyermekeinek. A törvényszék 7:0 arányban szavazott a feszület ellen, noha megállapították: a jelkép nemcsak vallási, hanem kulturális jelentőséggel is bír, és jelenléte az olasz tantermekben nyilvánvalóan nem állami hittérítési kísérlet. Azt is leszögezték, hogy az olasz oktatási rendszer biztosítja a pluralizmust, és tiszteletben tartja a szülők jogát, hogy gyermekeiknek saját meggyőződésük szerinti nevelést biztosíthassanak jelenti a European Dignity Watch.

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke közleményében üdvözölte és „a józan ítélőképesség, a bölcsesség és a szabadság” megnyilvánulásának nevezte a strasbourgi bíróság nagyt kamarájának 2011. március 18-i döntését. Az ítélet az olaszországi eseten túlmutató, történelmi jelentőségű lépés – fogalmazott. „Minden olyan felfogás, amely a kereszt nyilvános helyeken való jelenlétét az emberi jogokkal ellentétes dologként értelmezné, egyenértékű lenne Európa lényegének megtagadásával. A kereszt nélkül az, amit ma Európának ismerünk, nem is létezhetne. Ezért a mai ítélet mindenekelőtt Európa győzelme” – áll a bíboros közleményében, melynek teljes szövegét Beszédek rovatunkban olvashatják.

Magyar Kurír

(mk)