Doktoravatás a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Hazai – 2023. október 14., szombat | 14:00

Ünnepélyes doktoravatót tartottak Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Karán október 11-én. A doktori és habilitációs oklevelek átadó ünnepségére a Pázmány-nap keretében reggel 9 órakor sor. Idén 33 hallgató doktoravatására került sor, illetve heten vehettek át habilitációs oklevelet.

Kuminetz Géza, a PPKE rektora ünnepi beszédében hangsúlyozta: a tudás hatalmas kincse tulajdonosának. Sok mindenre fordítható, közülük az egyik leglényegesebb emberségünk kibontakoztatása. „Egyesek azért tanulnak, hogy sok érdekeset megtudjanak és ez a kíváncsiság. Mások, hogy a tudományból anyagi előnyt húzzanak és ez a kapzsiság. Ismét mások, hogy kitűnjenek, ez a hiúság. Mások, hogy előkészítsék az utat méltóságokba, magas állásokba és ez a becsvágy. Mások, hogy képzettek legyenek, ez az okosság. Végül vannak, akik azért tanulnak, hogy embertársaiknak tudásukkal használjanak és ez a tanulás a szeretet” – idézte gondolatai zárásaként Szent Bernátot Kuminetz Géza.

Ezután Birher Nándor, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) dékánja arról szólt, hogy a sajtót olvasva talán van okunk elkeseredni, ám a szomorúságra egy szentírási olvasmány választ is ad, és Jónás próféta könyvére emlékeztetett: Isten nem pusztította el Ninivét, mert megtértek. „Amikor Isten látta bűnbánó cselekedeteiket, hogy megtértek gonosz útjaikról, megkönyörült rajtuk, és nem bocsátotta rájuk azt a csapást, amelyet megbüntetésükre tervezett.” (Jónás 3,1–12.) A világ tehát Isten kezében van; a mi dolgunk az, hogy megtérjünk, hiszen Isten irgalma nagyobb az emberi ész esztelenségénél. Végül Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása alkalmával a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán elhangzott beszédéből kiemelte: „Mi lehetünk a remény laboratóriuma.” Az igazi tudáshoz lényeglátás és hűség szükséges. – tette hozzá a BTK dékánja.

Komáromi László, a Jog- és Államtudományi Kar (JÁK) dékánja Szent II. János Pál pápa vélekedésére emlékeztetett, aki szerint az egyetemek feladata az, hogy feltétel nélkül az igazság keresésének szentelje magát. Hozzátette: az is járulékos feladat, hogy az igazság továbbadása állandó törekvésünk legyen.

Végül pedig Cserey György, az Információ Technológiai és Bionikai Kar (ITK) dékánja szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta: a hatékony technológiák megváltoztathatják világunkat, a sikeres eredményhez pedig nagyobbrészt az vezet, ha jó a kérdésfelvetésünk.

A beszédek után következett az ünnepélyes doktoravatás. A BTK-ról 17 hallgató, a JÁK-ról 5, míg az ITK-ról 11 fő vehette át oklevelét. Az esemény végén Kuminetz Géza rektor 7 habilitációs oklevelet is átadott.

Az új oklevelesek nevei IDE kattintva olvashatóak.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria