Egy éve gyilkolták meg Jacques Hamel atyát

Kitekintő – 2017. július 26., szerda | 16:52

A 85 éves Jacques Hamelt szentmise bemutatása közben gyilkolták meg a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben éppen egy esztendeje, 2016. július 26-án. A 21. századi Európában ez volt az első alkalom, hogy a dzsihadisták céltáblája egy pap volt.

Jacques atya templomát Szent Istvánról, az első keresztény vértanúról nevezték el – ebből a szempontból is érdemes a francia pap életére tekinteni.

Ferenc pápa a Hamel atya lelki üdvéért 2016. szeptember 14-én bemutatott szentmisén emlékeztetett testvéreinkre, akiket azért üldöznek, mert az Evangélium hűséges tanúságtevői: „Ma keresztényeket ölnek meg, kínoznak, börtönöznek be, mert nem tagadják meg Jézus Krisztust. Jacques atya is e vértanúk sorába tartozik. Ezek a keresztények, akik ma szenvednek, mert megvallják hitüket, megmutatják az üldözés kegyetlenségét, amely pedig sátáni” – nyomatékosította a pápa. A Sátán az üldözés szerzője, ahogy tanúsítják Jacques atya utolsó szavai is: „Távozz Sátán!”. „A vértanúk azonban Jézust követik, Ő az első vértanú, az ő kenyerük, mert nincs másra szükségük” – fogalmazott a Szentatya. „A vértanúra gondolhatunk hősként, de alapvetően a vértanú kegyelemben részesült: Isten kegyelme és nem a bátorság tesz minket vértanúvá.”

Ma számos vértanú van, több, mint a kereszténység első századaiban, még ha a média nem is beszél róla sokat. „Valójában nem is vagyunk teljesen tudatában, milyen hatalmas az az áldozat, amelyet a hit nevében hoztak az utóbbi két században” – emlékeztet Angelo Romano, a római Szent Bertalan-bazilika rektora. Ez a templom őrzi a 20. és a 21. század új mártírjainak ereklyéit.

„Vannak egész egyházi közösségeket megérintő vértanúk és olyan »rejtett vértanúk«, akik a testvériség építésében kötelezik el magukat és új utakat keresnek az Evangélium megélésére, valamint ingyenes szeretetet gyakorolnak egy materialista és individualista világban. Ez az, ami vonzó, az, hogy Jézushoz hasonlók vagyunk” – hangsúlyozza Angelo Romano. „Ez történt Jacques atya esetében is, akinek halála Franciaországban valóságos »földrengést« okozott.” A pápa azt mondja: „a vértanúk vére a keresztények magvetése”. „Ez kétségtelen. Az Úr legyőzte a gonoszt, nekünk pedig fel kell nőnünk a feladathoz, amelyet ránk bízott, vagyis hogy az Evangéliumot hirdessük abban a világban, amelynek nagy szüksége van rá” – zárja interjúját Angelo Romano.

Május végén megkezdődött Jacques Hamel atya boldoggá avatási eljárásának első, egyházmegyei szakasza. 69 tanúságtevőt hallgatnak meg ezekben a hónapokban a roueni egyházmegyében. Paul Vigouroux atya, az ügy posztulátora hangsúlyozta, hogy Hamel atya vértanú hírében áll Franciaországban és világszerte. Nagy egyszerűségben, mindig a perifériákon élte életét Rouen környékén. Olyan helyen szolgált, ahol nagyszámú külföldi van jelen, és jó kapcsolatokat ápolt a muszlim közösséggel. A hit emberének tartották, aki az egész lakosság, nemcsak a vallásos emberek szolgálatában állt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria