Egy évre való higiéniai papírterméket adományozott a Vajda-Papír Kft. a Máltai Szeretetszolgálatnak

Hazai – 2023. november 20., hétfő | 9:46

Csaknem háromezer, idősgondozásban részt vevő ember egy évre elegendő higiéniai papírtermékét adományozta a Vajda-Papír, Magyarország vezető higiéniaipapírtermék-gyártója a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Az adományt november 15-én vették át Budapesten, a karitatív szervezet Fő utcai központjában.

A karitatív szervezet országszerte 27 bentlakásos és 7 nappali intézményben, valamint házi segítségnyújtással és jelzőrendszeres házi gondozással mintegy 2700 idős ember gondos ápolását végzi naponta. A több mint 30 millió forint értékű, 10 tonnányi adományt Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Fő utcai Gondviselés Házában működő idősotthon lakói vették át november 15-én az MMSZ központjában.

Kozma Imre atya az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereszténységet élővé a karitatív cselekedetek teszik; „a cselekvő hazafiság azt jelenti, hogy felelősek vagyunk egymásért, a szűkebb és tágabb közösségért”. A felajánlott higiéniai papírtermékek – toalettpapír, papír zsebkendő és háztartási papírtörlő – a teljes országos hálózatnak elegendőek egy évig, így másra fordíthatják az eredetileg erre szánt összeget, ami hatalmas segítség.

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító-ügyvezető igazgatója az adomány átadásakor elmondta: a Vajda-Papír Kft. eddig is kiemelten kezelte a társadalmi felelősségvállalást, különös tekintettel a szociálisan rászoruló emberek támogatását. A kiszolgáltatott társadalmi csoportok segítése minden időben kiemelt fontosságú, és a cégek társadalmi felelősségvállalásának erősödésével jelentős terheket vehetnek le a rászorulókat ellátó szociális hálózatokról. Különösen nemes célnak nevezte az idősek, elesettek megfelelő színvonalú ellátását, ami egyben az emberi méltóság megőrzéséhez is hozzájárul.

Kozma Imre atya elmondta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra törekszik, hogy az idős emberek minél tovább maradhassanak a saját környezetükben. Ennek érdekében vezette be Magyarországon elsőként a házigondozás mellett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és indította el az elzárt tanyákon élőket látogató tanyagondnoki szolgálatát. A házi gondozás rendszerében a máltai szakemberek a mindennapi teendők ellátásában támogatják az idős embereket. A hozzátartozóknak pedig a szeretetszolgálat saját fejlesztésű webnover.hu weboldala nyújt segítséget az otthoni ápolásban. A közösségre vágyó idős emberek a máltai idősklubokban, napközi otthonokban aktívan és értékesen tölthetik idejüket, az önkéntes csoportok pedig adományokkal támogatják az egyedül élő időseket, kórházakban látogatják a magányos szépkorúakat, és tartalmas lelki programokat – bibliaórákat, zarándoklatokat – szerveznek az idősek számára – tette hozzá.

A szeretetszolgálat országszerte 27 bentlakásos intézményben gondoskodik az idős emberekről, amikor mégis el kell hagyniuk a megszokott otthonukat.

A Fő utcai Gondviselés Háza Idősek Otthona 67 idős korú embernek nyújt ápolást és gondozást. A bentlakásos intézmény elsősorban idős, beteg, önellátásra nem képes, de kórházi ellátásra nem szoruló idős embereket lát el. Állandó nővérfelügyelet, háziorvos, pszichológus és pszichiáter szakorvos segíti a lakók gondozását, ápolását.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria