Örökfogadalmat tett egy magyar karthauzi szerzetes

Megszentelt élet – 2014. június 16., hétfő | 18:04

Június 15-én, Szentháromság vasárnapján a franciaországi Chartreuse karthauzi anyamonostorában szerzetesi örökfogadalmat tett egy magyar novícius, fr. Dominique-Marie Moré (Moré Balázs) – tájékoztatta szerkesztőségünket Pákozdi István.

A karthauzi rendben (világszerte 16 férfi és 5 női monostorban) Moré Balázs a harmadik magyar örökfogadalmas szerzetes. Ketten a szlovéniai Pleterje monostorának lakói.

Balázs a budapesti Egyetemi Lelkészség egyetemistája, gitáros zenekarának tagja volt. Közössége, a Regnum Marianum tagjai többnapos családi zarándoklattal ünnepelték örökfogadalmát. Az út június 13-án a csobánkai Szentkúttól indult, ahol Pákozdi István egyetemi lelkész vezetésével közösen imádkoztak Balázsért. Az út végcélja a Pilisszentlélek feletti hajdani pálos monostor romja volt. Az örökfogadalom-tétellel közel egy időben ünnepi szentmisével zárult a zarándoklat, melyen összesen hetvenen vettek részt.

A szentmisét az új örökfogadalmas karthauzi egykori osztályfőnöke, a piarista Farkas István (Lupus atya) mutatta be volt tanítványáért és barátaiért. A Máriáss Péter által vezetett gitáros csapat a hálaadó szentmise előtt közel egyórás szabadtéri koncertet adott – abból a kottafüzetből zenéltek, amelyet hajdan Balázs készített. Szintén a szentmisét megelőzően Lupus atya egy általa szerkesztett imafüzetet osztott ki, melyből a záróének után közösen mondták el a részvevők Moré Balázs Egyre csendesebben című versét.

Az örökfogadalom emlékére Chartreuse-ben készített kép Magyarországra is eljutott. A képen az imádkozó rendalapító, Szent Brunó képe látható, valamint Balázs választott jelmondata: „Oculi mei semper ad Dominum” (Zsolt 24,15). A hátoldalon ez olvasható: fr. Dominique-Marie Moré Profession Solenelle, La Grande Chartreuse, Féte de la Sainte Trinité, 15 juin 2014.

A teljes jogú új magyar karthauzi szülei, István és Ilona hálásak a Gondviselésnek. Nem kis áldozatot hoztak, amikor tizennégy évvel ezelőtt elengedték fiukat erre az útra. Mára azonban világosan látják, Isten elfogadta mind az ő, mind fiuk áldozatát.

Magyar Kurír