Egyházi kitüntetéseket és elismerő oklevelet adtak át a pápalátogatás szervezőinek

Hazai – 2023. június 6., kedd | 17:23

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerő oklevelet adott át azoknak a munkatársaknak, akik áldozatos szolgálatukkal nagy szerepet vállaltak Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának szervezésében. Ernyey Áron és Hajós Márton a Pro Ecclesia Hungariae díj második fokozatát vehette át. Az elismerések átadására az MKPK budapesti székházában került sor június 6-án.

Az eseményen jelen volt Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa, valamint az MKPK tagjai.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke a díjak átadása előtt elmondta, a püspöki konferencia nyári ülésének délelőttjén Michael Wallace Banach nuncius Ferenc pápa magyarországi apostoli útján elhangzott tanításait összegezte. „Most rajtunk a sor, hogy mindezt megvalósítsuk.”

Már többször is köszönetüket fejezték ki azoknak a munkatársaknak, akik segítették a pápalátogatás szervezését, ám a püspöki konferencia úgy döntött, más módon is elismeri azoknak a szolgálatát, akik kiemelkedően sokat tettek azért, hogy a Szentatya látogatása ilyen sikeres lehetett.

A püspökök testülete a konferencia elnökének és a pápalátogatás általános koordinátori tisztét betöltő titkárának előterjesztése alapján a Pro Ecclesia Hungariae díj második fokozatát adományozta Ernyey Áronnak és Hajós Mártonnak, a pápalátogatás rendezvényszervezésért és a biztonsági és operatív ügyekért felelős két fő szervezőjének.

A Pro Eccclesia Hungariae díj a püspökök testülete által adható legrangosabb elismerés. Az 1992-ben alapított kitüntetés két fokozatból áll, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Magyar Katolikus Egyházért végzett kiemelkedő tevékenységet ismeri el vele.

Köszönő oklevelet vehetett át Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora; Németh Gábor, az MKPK Titkárságának irodaigazgatója; Horváth Zoltán terézvárosi plébános, a pápai szentmise liturgikus felelőse; segítője, Farkas Ferenc káplán; Hatházi Róbert, a kecskeméti Szentcsalád Plébánia vezető lelkipásztora, a pápai szentmise sekrestyei szolgálatának irányítója; Sebő Balázs, az MKPK sajtóosztályának vezetője; Sümeghy Kata, az MKPK sajtóosztályának munkatársa; Z. Zolnay Eszter, az MKPK protokollirodájának vezetője és Fritzné Tőkés Éva az általános koordinátor asszisztense.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria