Egyházzenei napot rendeztek Kaposváron

Hazai – 2022. november 25., péntek | 14:14

Immár huszadik alkalommal rendezték meg a Kaposvári Egyházzenei Napot november 19-én. Az alkalomra az egyházmegye templomaiban zenei szolgálatot teljesítő kórusok, zenekarok és kántorok érkeztek.

A közösen ünnepelt szentmisét Varga László megyéspüspök celebrálta, aki prédikációjában hálát adott a zenészekért és énekesekért, majd az életszentségre való törekvésről beszélt.

A mi hivatásunk az életszentség. Isten azt várja tőlünk, hogy szentek legyünk és szentté váljunk. Nagyon hálás vagyok minden karvezetőért és kórustagért, az áldozatukért és szolgálatukért, melyet a szent liturgiában végeznek; hálás vagyok mindenért, amit az Egyházért bármilyen körülmények között tesznek. A Jóistennek szent karnagyokra és szent életű kórustagokra van szüksége. Többet kell adnunk az énekünknél, a művészetünknél, mely mind Isten dicsérete és csodálatos, azonban a hivatásunk az életszentségre szól. Ez érvényes a püspökökre, papokra, diakónusokra és akolitusokra, minden megkeresztelt katolikusra. Többet vár tőlünk a világ. Nemcsak művészetet és szolgálatot, liturgiát és szentmise-bemutatást.

A szentséget kell felragyogtatnuk a saját életünkben cselekedeteinkkel, gondolkodásunkkal és kapcsolatainkkal a világhoz, egymáshoz és az egyházhoz való viszonyulásunkban

– mondta a főpásztor. Majd a nap szentje, Szent Erzsébet életpéldájára utalt, mely ma is élő bizonyság, több száz éve ragyog, ma is megérintve az embereket, akik az ő példája láttán akarják Krisztust követni.

A szentmise végén Szili Zoltán, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatója emlékezett vissza az elmúlt húsz évre. Felidézte, hogy a két évtized során számos kórus alakult, s gyönyörű élményeket éltek meg a zenei szolgálatok alatt és az egyházzenei napokon egyaránt.

A zeneigazgató szavait követően Varga László megyéspüspök elismerő oklevelet adott át:

– több évtizedes magas szintű egyházzenei szolgálatáért Buzsicsné Borszéki Ilona;

– magas szintű egyházzenei szolgálatáért Kruppai Tamás;

– magas szintű egyházzenei szolgálatáért Nyerges Péter részére.

A szentmise után bemutatkoztak a kórusok.

Az egyházzenei napon készült videók megtekinthetők ITT.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk, Szerafin Zoltán

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria