Egyre súlyosabb feszültséget okoz a politikai patthelyzet Irakban

Kitekintő – 2022. augusztus 4., csütörtök | 11:44

Louis Raphaël Sako bíboros, káld pátriárka július 31-én az ankawai nyári rezidenciájáról küldött közleményében mély aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Irakban politikai patthelyzet van kialakulóban – tájékoztatott a Fides hírügynökség.

Az iraki politikai koalíciók kezdjenek tárgyalni egymással, hogy véget érjen az a patthelyzet, amely megbénítja az országot, és mindent elsöprő „cunami” veszélyével fenyeget – fogalmazott Louis Raphaël Sako bíboros, káld pátriárka, aki erős képeket használt, hogy jelezze a veszélyt, amelyet a politikai káosz okoz.

Július 31-én, vasárnap a Muktada asz-Szadr vezette síita politikai frakció aktivistái elfoglalták a parlamentet, ahol az október 10-én megválasztott képviselők még mindig nem jutottak dűlőre az államfő személye és az új kormány kérdésében. Az Irán-barát síita pártok aktivistái válaszul demonstrációkat, például ülősztrájkot szerveztek az elfoglalt parlament körül augusztus 1-jén.

Az elemzők és kommentátorok aggodalmukat fejezték ki, hogy a konfliktus a fegyveres csoportok közti erőszakos összecsapássá fajulhat, és polgárháborús állapotokat eredményezhet. „Az ország – jegyezte meg Sako pátriárka július 31-i közleményében, melyet az ankawai nyári rezidenciájáról küldött – parázslik, politikai patthelyzet alakult ki, a munkanélküliek és a nyomorban élők az utcára vonulnak. A helyzet ijesztő, nem szabad késlekedni. A politikai és vallási vezetőknek orvosolniuk kell a helyzetet, mielőtt elszabadul a cunami, amely mindannyiunkat elboríthat.”

Az iraki pátriárka arra szólított fel mindenkit, szüntessék meg a mélyen rejlő, strukturális okokat, amelyek a káoszt szítják az országban, és mindenekelőtt ismerjék el a politikai és intézményi hivatalok felekezeti alapú elosztására épülő politikai rendszer kudarcát. Ez a hozzáállás és az úgynevezett kvótarendszer – hívta fel rá a figyelmet a káld pátriárka – korrupcióhoz és igazságtalansághoz vezetett. Új megközelítési módokat és új módszereket kell találni a hatékony politikai rendszer kialakítása érdekében, amelyben az intézmények az emberek szolgálatára állnak, nem pártérdekeket szolgálnak.

A 2021. október 10-i parlamenti választások Irakban megerősítették pozíciójában a Muktada asz-Szadr vezette pártszövetséget, amely a 329 parlamenti helyből 73-at szerzett meg. A választások következményeként csökkent az Irán-barát síita pártok súlya a parlamentben, melyek tiltakoztak is az eredmény ellen.

Irakban az intézményi feladatkörök etnikai és vallási alapú szétosztása megkívánja, hogy az államfőt a kurd képviselők közül válasszák ki, miközben a parlament elnökének szunnita, a miniszterelnöknek pedig síita vallásúnak kell lennie. A kialakult patthelyzetben mindmáig nem sikerült megalakítani az új kormányt, sem megválasztani az új elnököt.

Miután a kölcsönös vétók hónapokra lebénították a parlamentet, Szadr frakciója visszahívta képviselőit, és mozgósította aktivistáit, akik többségükben síiták Bagdad szegény körzeteiből, illetve Irak déli részéről, hogy követeljék új választások kiírását, és akadályozzák meg a korábbi miniszterelnök, Núri al-Maliki vezette Irán-barát síita vetélytársakat a kormányalakításban. A parlament elfoglalásának a közvetlen célja is az volt, hogy megakadályozzák az al-Malikihoz köthető Mohamed al-Szudani miniszterelnökké választását.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria