Együtt a missziós kereszt körül a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

2019. április 15., hétfő | 15:55

Március 10-től április 8-ig, négy héten keresztül a Szeged-Csanádi Egyházmegyében járt a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje.

A gyönyörűen megformált művészi alkotást a szegedi dómban ünnepélyes püspöki szentmise keretében fogadták és ugyanezen a napon Ozsvári Csaba ötvösművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

A hittanos csoportok látogatása, a szentségimádás, az imaórák, a görögkatolikus közösség énekes dicsérete mellett városi taizéi imaórát is szerveztek. Szegeden kívül még tizenhárom településen fogadták a missziós keresztet. A második állomás Mórahalom volt, ahol a hívek hajnali imaórára gyűltek össze, hittanos csoportok, környékbeli zarándokok keresték fel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát. Kisteleken a fiatalok éjfélig maradtak a kereszt körül, Makón pedig egy taizéi imaóra keretében várták a kereszt érkezését. A kereszthez – Bíró István parókus vezetésével – elzarándokolt a makói görögkatolikus közösség is.

Battonyán Gyulay Endre nyugalmazott püspök 12 paptestvérrel koncelebrált a kereszt jelenlétében, mely alkalomra a temesvári egyházmegyéből is számosan érkeztek. Az Úr imáját magyarul, németül és románul imádkozták. Orosházán imaórák, szentségimádás és sok iskolásoknak szóló program keretében fogadták a missziós keresztet. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Csongrád megyei Szentesen diákmisét és közös keresztutat szerveztek. A Csongrádon töltött két nap alatt folyamatosan érkeztek a hittanosok, majd lelkigyakorlatot, keresztúti ájtatosságot tartottak. Szarvason a betegek kenetének kiszolgáltatását végezték a kereszt jelenlétében, s a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Iskolájának lelkinapját is a missziós kereszt ott tartózkodása alatt rendezték meg. A kunszentmártoni egyházközségben lelkigyakorlat keretében gyűltek össze a hívek, ugyanígy Gyomaendrődön is nagyböjti triduum fogadta a missziós keresztet.

Gyulán a missziós kereszthez szervezett lelki programok keretében csendes adorációra, zenés keresztútra és különböző csoportok imaóráira került sor. Az iskolák hittanosai szép számmal látogattak el a kereszthez, egész nap Kovács Péter plébános fogadta őket a Nádi Boldogasszony-templomban.

A missziós kereszt utolsó állomása a békéscsabai Szent Antal-társszékesegyház volt. Itt szentmisével köszöntötték a kereszt érkezését, melyet Szigeti Antal plébános és Tete Remis verbita szerzetes együtt mutattak be. „Nagy élmény volt számunkra a missziós kereszt ittléte, és elsősorban sok-sok kegyelem forrása” – fogalmazta meg egy jelenlévő.

Az egyházmegyében töltött négy hét alatt a missziós keresztet közel tízezren látogatták meg a különböző állomáshelyeken. Ennek szervezésében óriási szerepet vállaltak a helyi lelkipásztorok és a közösségvezetők, a katekéták. Nagy ajándék volt, hogy a hitben előttünk járó szentek ereklyéi ilyen közel kerülhettek az emberekhez, akik ezáltal a legtöbb helyszínen megérezték a szavakkal néha megfogalmazhatatlan krisztusi jelenlétet.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle