Együtt a reményben – Véget ért a szociális testvérek káptalanja

Megszentelt élet – 2021. augusztus 16., hétfő | 15:58

Augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepén véget ért a Szociális Testvérek Társaságának XVI. Általános Káptalanja. Az öt országból és két kontinensről érkezett testvérek augusztus 1-jétől tanácskoztak a szlovákiai Samporban, az Urunk Színeváltozásáról nevezett bencés kolostorban.

A zárómisén, amelyet Vladimír Kasan perjel celebrált, beiktatták az újonnan megválasztott központi tanácsot: Kővári Magdolna központi elöljárót, Marta Andraščiková központi elöljáró-helyettest, valamint Farmati Anna és Fecske Orsolya központi tanácstagokat. Az új központi tanács összetétele is tükrözi a Társaság nemzetköziségét, hiszen négy különböző kerületből kerültek ki a tagjai.

Minden káptalan fontos kegyelmi esemény egy rend életében, mégis ez az együttlét sokféle tekintetben mondható különlegesnek. A világjárvány miatt igen sok bizonytalanság között zajlottak a káptalan előkészületei, és egészen az utolsó percig kérdéses volt, hogy egyáltalán részt tudnak-e venni ilyen sok országból, vagy mint oly sok más rendnek, a szociális testvéreknek is későbbre kell halasztaniuk az eseményt.

Ebben a vízen járásban folyamatosan éreztük Isten szerető gondviselését, ahogyan szinte csodával határos módokon, sok segítőkész hivatal támogatása mellett az akadályok sorra gördültek el előlünk, és két héttel ezelőtt elindíthattuk a közös munkálkodást a vendéglátó bencés közösség állandó imaháttere mellett

– fogalmaznak a nővérek beszámolójukban.

A másik fontos kegyelme ennek a káptalannak az egészen mélyen megélt egység volt. Ezekben a napokban megvalósult az a mottó, amit a közösség már két éve imádkozott:

Egy kenyér, egy test, egy Lélek vagyunk, benned, ó, áldott Szentháromság.”

Több fontos és nehéz kérdésben kellett konszenzusra jutni, és a véleménykülönbségek ellenére megszületett egységes döntések a Lélek munkájának gyümölcsei voltak. Irányelveik között szerepel küldetésük újragondolása karizmájuk fényében és az új társadalmi kihívásoknak megfelelően.

Hivatásukban megújulva térünk vissza „a puszták rejtekéből az élet centrumába”, hogy új utakat keressünk apostoli életünkben.

Forrás és fotó: Szociális Testvérek Társasága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria