Együttműködési megállapodást írt alá a Pázmány-egyetem és a Nemzeti Emlékezet Bizottság

Hazai – 2023. október 17., kedd | 11:09

Október 16-án, hétfőn ünnepélyesen megállapodást írt alá a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB). A két intézmény közel tíz éve dolgozik együtt különböző projekteken; a közös munkából az egyetem hallgatói és oktatói egyaránt kiveszik a részüket.

Az aláírást megelőzően beszédében Kuminetz Géza, a PPKE rektora leszögezte: az emlékezet fontos dolog. Minél messzebb vagyunk, annál tárgyilagosabban kezeljük a dolgokat. Érdemes a múltat kiértékelnünk, amihez ép világnézet szükséges, hogy a tárgyilagosságot egészségesen tudjuk egyesíteni.

Az egyetem az emlékezettel is foglalkozik, bár mindenféle technológiát próbálunk bevetni, hogy enyhítsük bajainkat – mondta a rektor. Kiemelte: a múltat jól meg kell ismernünk, hiszen hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtsük vagy torzítsuk azt. Vannak olyan események, amelyeket nem szabad elfelejtenünk, mert megtörténtek, és valamiképpen velünk is megtörténhetnek. Amire emlékezünk, azzal alakíthatjuk jelenünket és jövőnket.

Kuminetz Géza örömét fejezte ki, amiért a két intézmény egymásra talált, hiszen az egyetem is foglalkozik azzal, ami megtörtént, és ami a jövőben is megtörténhet.

Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) dékánja beszédét a vasárnapi olvasmányban elhangzott, Izajás próféta könyvéből vett gondolattal indította. „Készít majd a Seregek Ura minden népnek ezen a hegyen zsíros lakomát, lakomát színborokból, zsíros, velős falatokból, letisztult színborokból” (Iz 25,6). A nemzeti emlékezet fontos, hiszen népként, nemzetként is van küldetésünk – szögezte le a dékán. – A mai individualista világban ezt elfelejtjük, ezért fontos a bizottság munkája, miként ez az együttműködési megállapodás is.

Birher Nándor kifejezte: nagy öröm számára, hogy ebben a megállapodásban a pázmányosok és a károlisok együtt vannak jelen, és nagy megtiszteltetés, hogy a két egyetem egy értéket tud képviselni. Fontos, hogy a vallási értékeket is együtt tudjuk megjeleníteni, és előtérbe kerüljön keresztény történetiségünk. Bátran ki kell állni emellett, hiszen ez a megállapodás is ezt a 2014 óta tartó folyamatos munkát erősíti.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke beszédében kiemelte, hogy a megállapodásnak akkor van értelme, ha igazi együttműködés és munka van mögötte. Új szintre kerül az egyetem és a bizottság közötti kapcsolat. A diákok és ezzel együtt a következő generáció bevonása fontos feladata a NEB-nek, ami miatt elengedhetetlen a szoros kapcsolat az egyetemmel. Szeretettel várják a gyakornokokat, hiszen – az elnök szavaival élve – feladat akad mindenki számára.

A köszöntőbeszédek után aláírták a megállapodási szerződést.

Ezt követően az egyetem munkatársai és a jelenlévők egy rövid előadás által megismerhették a NEB céljait és feladatait.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria