Elballagott a nyíregyházi görögkatolikus Sója-iskola első évfolyama

Hazai – 2019. június 17., hétfő | 10:47

Június 14-én befejezte a nyolcadik tanévét a nyíregyházi Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola legelső évfolyama. A ballagási ünnepségen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár is jelen volt.

Ünneplő ruha, tarisznya, benne apró, jelképes pogácsa, virágcsokrok, búcsúszavak és -ölelések: szokásos kellékei az iskolai ballagásoknak. Az ünnepségre azonban sokkal több szempár figyel, ha az az első egy iskola életében, jelentőségét pedig tovább növeli az a küzdelmes út, amely árán eljutott idáig az intézmény. A sokéves, iskoláért és gyermekekért végzett, olykor ellenállásba ütköző fáradságos munkának mégsem a végét, sokkal inkább a kezdetét látják a nevelők, vezetők és maga a fenntartó, a Nyíregyházi Egyházmegye is.

Szocska A. Ábel püspök az ünnepséget megnyitó Szent Liturgia végén beszélt erről köszöntőjében, felidézve a Szentírás tanítását: „»Mert igaza van a szólásmondásnak: más vet és más arat« (Jn 4,37), de mi még mindig csak a vetésnél tartunk.” Egy példázattal szemléltette a ballagó diákok számára, hogy mit is adott ez a nyolc évvel ezelőtt induló iskola nekik: magvakat, melyeket maguk fognak elültetni, gyümölcsét learatni. A főpásztor a Jóisten áldását kérte a gyermekek jövőjére, hogy jó gyümölcsöt teremjenek az innen megkapott magvakból és alapokból építkezve.

Az iskolában eddig lelki szolgálatot teljesítő Virág László atya is búcsúzott a gyermekektől, kitartásra biztatva őket a kis csiga meséjével, aki lassan elindul a cseresznyefa felé kora tavasszal, tudva: a verebek csiripelése ellenére is odaér, ha kitart, a megérett gyümölcshöz.

A ballagó ünnepségen Vincze Sándor igazgató mondott köszöntőt, majd az iskola kórusa és szavalói adtak műsort a szülőknek, tanulóknak, ballagóknak és a meghívott vendégeknek, akik között jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita; Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára; Juhász Éva, a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium vezetője; Orosz István Imréné, az egyházmegye cigánypasztorációs bizottságának alelnöke; Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke és Sivadó Csaba oktatási referens, valamint egykori igazgatók és a testvérintézmények vezetői.

A Sója-iskola első nyolcadikosainak ballagása egyben az oktatási intézmény tanévzárója is volt, ezért ajándékokat adtak át az egyes évfolyamok legjobb tanulóinak, valamint a diákolimpián dobogós helyet elért sportoló diákoknak.

Az igazgató az éves munka áttekintésében és értékelésében kiemelte a mindennapos oktatási feladatok mellett a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, a zenei oktatást, a Magvető Tanoda diákokat kísérő és terelgető jelenlétét. Bizalommal tekintett a jövőre, hiszen a ballagók többsége a hajdúdorogi és a nyíregyházi görögkatolikus középiskolákban fog továbbtanulni, ahol további segítséget kaphatnak majd elképzeléseik megvalósításához; az alsóbb évfolyamos gyermekek pedig egy megújult iskolába térhetnek vissza szeptembertől a Nyíregyházi Egyházmegyének, Nyíregyháza önkormányzatának és a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságnak köszönhetően, hiszen már kezdetét vették az épületfelújítások.

Sója Miklós (Timár, 1912–1996) görögkatolikus pap volt. 1941 és 1981 között dolgozott Hodászon, a helyi cigány közösséggel. Működése során templomot építettek a cigánytelepre, megtanította írni-olvasni a fiatalokat. Sója Miklós munkájának hatása máig érezhető Hodászon, a cigány közösségben.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria