Elhunyt Berger M. Genovéva kalocsai iskolanővér

Megszentelt élet – 2014. november 5., szerda | 12:56

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának tagja, Berger M. Genovéva nővér október 22-én elhunyt – tájékoztatta szerkesztőségünket Dávid M. Bernadette általános főnöknő.

Berger M. Genovéva Bácsbokodon született 1920. április 28-án, és ugyanitt, a Kalocsai Iskolanővérek iskolájában tanult. A nővérek jósága, szeretete indította el a szerzetesi hivatás útján, ennek köszönhetően lépett be a szerzetesközösségbe. A noviciátust 1941-ben kezdte meg, fogadalmat egy évvel később, 1942-ben tett Kalocsán.

Tanítónői képesítést szerzett Kiskunfélegyházán. Szerette a gyerekeket és a tanítást, de az államosítás miatt csak rövid ideig taníthatott. A feloszlatást követően hosszabb-rövidebb időszakokra rendőrségi fogdába és börtönbe is zárták. A szétszóratás idején eleinte házvezetőnő, kántor és hitoktató volt. 1970-től Münchenben, később Altöttingben dolgozott.

1979-től a római Szent István Ház gondnoknőjeként tevékenykedett, majd 1989 és 1994 között a zarándokház vezetője és sok rászoruló, bajba jutott ember segítője és „őrangyala” volt. 1994-ben visszatért az altöttingi közösségbe, és ott lett főnöknő. 1997-ben hazatért Magyarországra.

Mindig vidám, örömteli lelkét 94 éves korában adta vissza Teremtőjének. November 8-án 10 órakor mutatnak be lelki üdvéért engesztelő szentmisét a kalocsai zárdatemplomban (Asztrik tér 3.), majd hamvait a templom urnatemetőjében helyezik örök nyugalomra.

Fotó: Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria