Elhunyt Georg Ratzinger, XVI. Benedek testvére

Kitekintő – 2020. július 1., szerda | 13:36

Georg Ratzinger, az emeritus pápa bátyja július 1-jén reggel elhunyt. XVI. Benedek 96 éves fivérét egy regensburgi kórházban ápolták, ott találkozott utoljára testvérével, aki június 18-án hozzá utazott.

A két fivért egyszerre szentelték pappá 1951. június 29-én. Georg Ratzinger élete java részében a németországi Regensburgban szolgált.

A két testvér szoros kapcsolatban állt egymással, Georg Ratzinger sokszor felkereste öccsét a Vatikában.

XVI. Benedek június 18-án utazott Regensburgba, hogy meglátogassa beteg fivérét.

Útjáról hazatérve a 93 éves nyugalmazott pápa így fogalmazott: „Fáradt és kimerült vagyok, de elégedett.”

Az emeritus pápa június 22-én, hétfőn délelőtt vett búcsút a regensburgi szemináriumtól, majd autóval utazott Münchenbe, ahol kíséretével együtt repülőgépre szállt. A kerekesszékben utazó XVI. Benedeket személyi titkára, Georg Gänswein érsek, egy vatikáni csendőrtiszt és egészségügyi személyzet kísérte.

A müncheni repülőtéren Rudolf Voderholzer püspök búcsúztatta a nyugalmazott pápát. A regensburgi püspök elmondta, hogy közvetlenül a szemináriumból való indulása előtt XVI. Benedek még egyszer találkozni akart Georg bátyjával – így az öt nap alatt kilenc alkalommal találkozott egymással a két testvér.

Az emeritus pápa látogatása magánjellegű volt, ezért semmiféle hivatalos programra nem került sor, és a testvéri találkozások a sajtó távollétében történtek. Június 19-én, pénteken, Jézus Szent Szíve ünnepén a két testvér együtt misézett a regensburgi szeminárium kápolnájában.

Regensburg Ziegetsdorf negyedének temetőjében felkeresték szüleik, idősebb Joseph Ratzinger és Maria Rieger sírját. A két pap testvér együtt imádkozott, majd XVI. Benedek szenteltvízzel meghintette szülei sírját.

Georg Ratzinger Bajorországban született 1924. január 15-én, Joseph és Maria Ratzinger második gyermekeként. Kora gyermekkorától zenei tehetséget mutatott, hegedülni és orgonálni tanult. 1964 és 1994 között a regensburgi katedrális karvezetője volt. Papsága 60. évfordulóját 2011. június 29-én ünnepelte Rómában testvérével együtt. Mindkettőjüket 1951-ben szentelték pappá.

Rudolf Voderholzer, Regensburg püspöke a Ratzinger-testvérek kapcsolatáról elmondta: „bárki örülne, ha ilyen közeli szeretetkapcsolatban állna testvérével, mint a két Ratzinger fivér. Testvéri kapcsolatuk alapja a hűség, a bizalom és az önzetlenség, esetükben ehhez a közös Krisztus-hit is hozzájárult.”

(Forrás: Romkat.ro/CNA)

Forrás: Vatican News; Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; EWTN/CNA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria