Elhunyt Giacomo dalla Torre, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere

Kitekintő – 2020. április 29., szerda | 14:35

A Nagymagisztérium hírül adja, hogy április 29-én, kevéssel éjfél után, néhány hónappal ezelőtt megállapított gyógyíthatatlan betegsége következtében Rómában elhunyt Fra’ Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, a Szuverén Máltai Lovagrend 80. nagymestere.

A Rend Alkotmányának 17. cikkelye értelmében a Rend vezetését Fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas nagykommendátor vette át ideiglenes helytartóként, a következő nagymester megválasztásáig.

*

Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto 1944. december 9-én született Rómában. A római La Sapienza egyetemen szerzett bölcsészdiplomát keresztény régészet és művészettörténet szakon. A Pápai Orbán Egyetemen tanított ógörögöt, és az egyetemi kutatóközpont fontos levéltáraiban töltötte be a könyvtárosi és levéltárosi tisztet. Az évek során több tanulmánya és publikációja jelent meg a középkor művészete témájában.

1985-ben nyert felvételt a Máltai Szuverén Lovagrendbe mint engedelmességi fogadalmas lovag. 1993-ban tett ünnepélyesen teljes fogadalmat. 1994 és 1999 között Lombardia és Velence nagyperjele, 1999 és 2004 között a Szuverén Tanács tagja volt. A 2004-es Nagykáptalan a Rend nagykancellárjának választotta, majd a 78. nagymester, Fra’ Andrew Bertie halálát követően ideiglenes helytartó volt. 2008-tól 2017-ig a római nagyperjel tisztségét töltötte be. A 79. nagymester, Fra’ Matthew Festing 2017. április 29-i lemondása után egy évre megválasztották a nagymester ideiglenes helytartójának. A legfőbb államtanács soron következő ülésén, 2018. május 2-án megválasztották a Szuverén Máltai Lovagrend hercegévé és nagymesterévé.

Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinettót mély spiritualitás jellemezte és melegszívű ember volt, mindig személyesen vett részt a szükséget szenvedők szolgálatában, ételt osztott a hajléktalanoknak a római Termini és Tiburtina pályaudvarokon. Részt vett a Máltai Lovagrend számos nemzetközi zarándoklatán Lourdes-ban, és országos zarándoklatokon Loretóban és Assisiben. Nagy örömmel vett részt a rend fogyatékkal élő fiatalok számára szervezett nyári nemzetközi táboraiban, ahol a fiatal önkéntesek és vendégek nagy szeretettel vették körül.

Nagymesterként számos hivatalos utazáson vett részt. Idén januárban Beninben járt, tavaly júliusban Kamerunban, nemrég pedig Németországban, Szlovéniában, Bulgáriában találkozott az államok elnökeivel. A látogatások során mindig szívesen látogatott el a Máltai Lovagrend egészségügyi, szociális intézményeibe, hogy személyesen üdvözölje az ott dolgozókat és az ápoltakat.

A Szuverén Máltai Lovagrend 80. nagymesterét mély emberség jellemezte és odaadóan végezte a szeretetszolgálatot, akik ismerték, szívélyes és szeretetteljes emberként emlékeznek rá.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Orderofmalta.int

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria