Elhunyt Kalló József verbita szerzetes

Megszentelt élet – 2019. december 4., szerda | 17:05

Az Isteni Ige Társasága tudatja, hogy november 30-án életének 88., szerzetesi fogadalmának 71., papságának 59. évében a szombathelyi papi otthonban szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét az Úrnak Kalló József verbita szerzetes.

Kalló József a Békés megyei Kevermesen született, 1932. augusztus 9-én. Családja gabonakereskedésből élt. József 1942-ben jelentkezett a verbitákhoz, a társaság akkor megnyíló kiskunfélegyházi Szent István Missziósházában. Középiskolai tanulmányait, mint a többi növendék, a helyi gimnáziumban végezte. 1947-ben Kőszegre került, a Szent Imre Missziósházba, hogy elvégezze a noviciátust, és 1949-ben tett elsőfogadalmat. 1950-ben a szerzetesrendek feloszlatása után Pannonhalmára került, ott érettségizett le.

Ezután hazament, és 1953-ig, amikor behívták katonának, a kisvasútnál dolgozott. A katonaságban a munkaszolgálat várt rá is 1955-ig. A leszerelés után több különböző szemináriumba is jelentkezett, végül a Pécsi Egyházmegye vette fel. A püspök a győri szemináriumba küldte, amit 1960-ban fejezett be. Pécsett szentelték pappá; 30 évig szolgált az egyházmegyében. Káplán volt Iregszemcsén, Görcsönyben, Tamásiban, plébános Bükkösdön és Kétyen. 1990-ben rövid ideig a Váci Egyházmegye területén dolgozott, majd a Székesfehérvári Egyházmegyében Székesfehérvár-Szárazréten, Csákberényben és Zámolyban.

2015-ben az Isteni Ige Társasága a budatétényi rendházba hívta a fiatalok mellé, ahol „nagypapai minőségben” 2019 októberéig helyt állt. Egészségi állapota azonban már megkívánta az állandó ápolói felügyeletet. Többet volt a kórházban, mint a szombathelyi papi otthonban, de a szenvedést fegyelmezetten viselte.

Kalló József lelki üdvéért december 9-én, hétfőn 10 órától mutatnak be gyászmisét a kőszegi Szent Imre Missziósházban, temetése ezután lesz, 11 órától a kőszegi temetőben.

Forrás: Isteni Ige Társasága

Fotó: Isteni Ige Társasága; Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria