Elhunyt Kiss Mária, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár egykori igazgatója

Hazai – 2019. november 4., hétfő | 14:02

Életének 90. évében, október 29-én Vasegerszegen, a Szent Miklós Idősek Otthonában elhunyt Kiss Mária, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár nyugalmazott igazgatója.

1986-os nyugdíjazása után rendszeres kutatója volt a püspöki levéltárnak, amelynek ügyét megyei levéltári vezetőként is mindig szívén viselte. A rendszerváltozás után 1991-ben Konkoly István megyéspüspök felkérte az egyházmegyei levéltár vezetésére, hogy az egyházi gyűjtemények előtt megnyíló lehetőségekkel élve pótolni lehessen az évtizedes hiányosságokat. 1991–2008-ig tartó igazgatói működése alatt az egyházmegyei levéltárban alapvető rendezési és állományvédelmi munkákat sikerült megvalósítania, számos értékes iratanyagot mentett meg az utókor számára, és tett kutathatóvá.

Szakmai munkája során kiemelt figyelmet szentelt a Szombathelyi Egyházmegye múltjára, behatóan foglalkozott a szombathelyi szeminárium 20. századi történetével és számos tanulmányt publikált az egyházmegye területén működő szerzetesrendekről. Legkedvesebbek számára a szombathelyi szaléziak voltak, munkatársként aktív tagja volt a Szent Kvirin szalézi plébánia közösségének, és megírta a rend szombathelyi letelepedésének történetét is.

Nagy odafigyeléssel és szeretettel segítette az Kárpát-medencei egyházi levéltárak és gyűjtemények ügyét, alapító tagja volt a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének (MELTE), fontos feladatának tartotta a szakmai utánpótlás nevelését és a fiatal kollégák támogatását. Munkásságát 2001-ben Kormos László-díjjal ismerte el a MELTE.

Kiss Mária személyével az 1950-es években átalakult levéltári szakma úttörő nemzedékének egyik utolsó személyisége távozott – olvasható Feiszt György történész, levéltáros megemlékezésében, amit teljes egészében a Szombathelyi Egyházmegye honlapján olvashatnak.

Kiss Mária életrajza a MELTE honlapján olvasható.

A lelki üdvéért bemutatott gyászmise 2019. november 6-án, szerdán 11.30 órakor kezdődik a szombathelyi szalézi templomban, amelyet Csóka Gáspár OSB celebrál. A temetési szertartás 12.30 órakor kezdődik a szalézi templom kriptájában.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria