Elhunyt Michael Yeung Ming-cheung hongkongi püspök

2019. január 3. csütörtök, 18:19

Michael Yeung Ming-cheung január 3-án reggel halt meg. December 27-én került kórházba, ahol többen felkeresték a hongkongi egyházmegyéből, köztük Joseph Zen és John Tong bíborosok.

Michael Yeung Ming-cheung 2014 óta volt hongkongi segédpüspök. 2017-ben Ferenc pápa nevezte ki az egyházmegye élére, Tong bíboros utódaként.

1945-ben született Sanghajban; családja később Hongkongba költözött. A hongkongi szeminárium elvégzése után, 1978-ban szentelték pappá. Az Egyesült Államokban kommunikációt, pedagógiát és filozófiát tanult. 2003-tól a hongkongi Caritas vezetője volt, 2009-től egyházmegyei helynök.

Szívén viselte a fiatalok helyzetét, akik munkalehetőségek hiányában, illetve a magas lakásárak miatt hátrányos körülmények között élnek. Az Asianews hírügynökségnek adott egyik utolsó interjújában kiemelte: a fiatalok a gazdasági fejlődés áldozatai. Frusztráltak, több igazságosságot és szabadságot követelnek, de türelmetlenek, azonnali elismerést keresnek. El kell érni őket, és melléjük kell állni, hogy segítsük őket a megkülönböztetésben, a mindennapi életben, hogy megértsék és megéljék Jézus hívását. Segíteni kell nekik lélekben megérni, hogy ez erőt adjon nekik az előrehaladásban – hangsúlyozta Yeung püspök.

* * *

A hongkongi egyházmegyének jelenleg egy segédpüspöke van: Joseph Ha Chi-shing, a ferences rend korábbi hongkongi regionális elöljárója.

Hongkong különleges közigazgatási terület, a Kínai Népköztársaság két különleges közigazgatási területének egyike. 263 szigetből álló városállam; a Dél-kínai-tenger határolja. A Föld egyik legsűrűbben lakott területe. Lakóinak 93,6 százaléka kínai nemzetiségű. A vallásos lakosság többsége buddhista, taoista vagy konfucianista (számuk körülbelül 1,5 millió fő) – a keresztények száma 600 ezerre tehető.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek