Elhunyt Teres Ágoston SJ

Megszentelt élet – 2007. december 26., szerda | 11:09

December 21-én súlyos betegség után Norvégiában elhunyt Teres Ágoston jezsuita szerzetes, csillagász professzor, a Vatikáni Obszervatórium munkatársa.

Teres Ágoston 1931. január 25-én Kecskeméten született. Középiskolai tanulmányait szülővárosában a piaristáknál és Pápán a bencéseknél végezte. 1949-ben Budapesten felvételt nyert a jezsuita rendbe, majd a Hittudományi Akadémián filozófiát és teológiát tanult. Később a burgosi és a frankfurti főiskolán licenciátust szerzett teológiából és biblikumból.

1961-ben Norvégiába hívták, hogy a Skandináviában szórványban élő magyarok lelkigondozását végezze. Eközben az oslói egyetem természettudományi karán matematika–fizika–csillagászat szakos tanári oklevelet szerzett. Publikációi angol, német és norvég szaklapokban jelentek meg.

Elsősorban napfizikával, kozmikus geofizikával, kozmológiával és bibliai csillagászattal foglalkozott. 1984-től lett társasztronómusa a Vatikáni Csillagvizsgálónak. Magyarországon is többször tartott előadásokat.

1994-ben jelent meg magyar nyelven, majd 2000-ben angol nyelven is fő műve, a „Biblia és asztronómia" című könyv, amely többek között a betlehemi csillagot érintő tudományos kutatásokat is összefoglalja. A jezsuita portálon egy 2004-ben készített interjút hallhatnak Teres Ágostonnal a betlehemi csillagról.

Teres Ágoston temetésére 2008. február 7-én, csütörtökön 14 órakor a budapesti Kerepesi temetőben kerül sor.

Magyar Kurír