Elindul az első gimnáziumi osztály a tatabányai katolikus iskolában

Hazai – 2019. szeptember 6., péntek | 19:03

A 27 éve általános iskolaként működő tatabányai Szent Margit Katolikus Iskola idén gimnáziumi osztállyal bővült. Az intézmény Veni Sancte szentmiséjét Spányi Antal megyéspüspök és Gedő Attila plébános mutatta be a tatabánya-bánhidai Szent Mihály-templomban szeptember 1-jén.

Az eseményen Turzáné Papp Erika igazgatónő köszöntötte az új iskolásokat, a pedagógusokat, a szülőket, a megjelent vendégeket, köztük Schmidt Csaba polgármestert.

Nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító gimnázium építését kezdik meg hamarosan Tatabányán, így a helyi katolikus intézmény neve ezentúl Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola lesz. A terveknek megfelelően egy kilencedikes gimnáziumi osztály már el is indult a Botond utcai iskolaépületben.

A szeptember 1-jei tanévnyitó szentmisében tehát a főpásztor már nemcsak az elsősöket köszöntötte, hanem az első gimnáziumi évfolyam tanulóit is. Fontos a lelkesedés, az elhatározás,  hogy jó tanulmányi eredmények születhessenek ebben a tanévben is, de fontos a kitartáshoz a Szentlélek segítségét kérni – hangsúlyozta a püspök. „Meg kell maradnunk az elhatározásunkban, hogy jól fogunk tanulni, elvégezzük feladatainkat. De nemcsak a jó jegyek fontosak, hanem az is, hogy a tanulás mögött és minden tantárgyban meglássuk:

ott van az Isten, ott van közel. Mert minden: a fizika, a kémia, a biológia, a történelem vagy akár a környezetismeret, vagyis minden, ami a világban van, az az Ő műve, csak fel kell fedezni benne jelenlétét”

– mondta a főpásztor. Majd azzal folytatta, hogy a katolikus oktatási intézményekben a nevelés mellett cél, hogy a növendékek egyre inkább magukévá tegyék a keresztény kultúrát, és tudjanak tanúságot tenni Istenről. „Úgy lehet előbbre vinni a világ rendjét, a gazdaságot, a társadalom boldogulását, hogy hitünkről tanúskodunk. Kovászként járja át ez életünket a most kezdődő iskolaévben is. Legyen az imádságnak helye, vegyünk részt a szentmiséken, figyeljünk egymásra, a gyengébbekre, a szülőkre. Igyekezzünk jót tenni mindenkivel, és bízzunk benne, hogy a Szentlélek majd megadja, amire szükségünk lesz, csak tegyük meg azt, ami tőlünk telik” – zárta beszédét a püspök, aki minden jelenlevőnek eredményes évet kívánt.

Turzáné Papp Erika a szentmise végén az új kezdet fontosságát emelte ki. Bár 27. alkalommal gyűltek össze katolikus iskolások Veni Sanctéra a Szent Mihály-templomban, ez az ünnepség mégis kiemelt jelentőségű a középiskolai osztály elindításával. „Ha senki sem kezdi el, senki sem fogja befejezni” – fogalmazott az igazgatónő, és kifejezte örömét, hogy ettől a tanévtől kezdve bővülhet az intézmény.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria