Elindult a Szent László-legendát ábrázoló debreceni virágkocsi a csíksomlyói pápai misére

Hazai – 2019. május 6., hétfő | 19:14

A lovagkirály legendáját és ereklyéjét bemutató virágkocsi május 5-én indult el a Somogyvár–Debrecen–Nagyvárad útvonalon. A csíksomlyói kegyhelyre Ferenc pápa látogatása előtt érkezik meg, s egészen pünkösdig ott marad az anyaország kulturális ajándékaként.

Források szerint 1095-ben Szent László testét Somogyvárról Debrecenen keresztül vitték végső nyughelyére, az általa alapított váradi Szűz Mária-székesegyházba. A több mint 900 évvel ezelőtti esemény emlékére készült el az a sok ezer virágszállal díszített kompozíció, amely az uralkodó ereklyéjével együtt a zarándokútról hazatérve az immár 50. Debreceni Virágkarneválon is képviseli majd Szent László szellemiségét.

Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el a Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával útjára indított virágkompozíciót.

A virágkocsin ábrázolt jelenet a szerte Európában ismert Szent László-legendát eleveníti fel, amely számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. Szent László és a kun vitéz csatája az egyik értelmezés szerint az apostolkirály hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében – más olvasat alapján egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg. A virágkocsit elsőként május 5-én, a Kaposvár közelében fekvő nemzeti emlékhelyen, Somogyváron csodálhatta meg a nagyközönség. Vasárnap délután 16 órakor szabadtéri szentmisét mutatott be Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke. Erre az alkalomra Debrecen zarándokbuszt indított, így római és görögkatolikus, valamint református hívek, illetve a Debreceni Egyetem hallgatói közösen vehettek részt az eseményen. A debreceni zarándokokkal együtt utazott és vett részt a szertartáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

Szent László lovagkirály zarándokútja 900 kilométeres szakaszának következő állomása Debrecen lesz. Május 11-én, szombat délelőtt Papp László, Debrecen polgármestere; Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja; Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly tiszántúli református püspök részvételével kerül sor arra a családi napra, amelyet a Nagyerdő szívében, a Békás-tó partján tartanak meg.

Az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló program keretében – amelynek fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes –, a tervek szerint sok száz ember jelenlétében áldják meg a történelmi egyházak püspökei a virágkocsit. A közös szervezésű debreceni program célkitűzése, hogy határon innen és túl azokra a gyermekekre is felhívják a figyelmet, akik árvaházban vagy nevelőszülőknél nevelkednek, fogyatékkal élnek, vagy valamilyen oknál fogva hátrányos helyzetűek, hiszen minden gyermek érték. A koncertekkel tarkított családi napot követően a virágkocsi Nagyvárad felé folytatja útját.

Debrecen testvérvárosában a nagyváradi magyarok hagyományos és legnagyobb kulturális fesztiválja, a Festum Varadinum és a római katolikus egyházmegye püspöksége is ünnepi eseményekkel várja Szent László ereklyéjét és a virágkocsit május 18-án és 19-én. A város legrégebbi és legnagyobb rendezvénysorozatának keretében a történelmi egyházak, iskolák, kulturális intézmények, valamint a civil szervezetek együttműködésével változatos programokat kínálnak erre a hétvégére. Többek között május 19-én a Böcskei László megyéspüspök által celebrált misét és körmenetet követően a Hajdú Táncegyüttes produkciójában is gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti látogatása idején a Szent László lovagkirály-zarándokút záróhelyszínére, Csíkszeredára érkezik meg a virágkocsi a Szent László-ereklyével június 1-jén, és egészen pünkösdig, június 10-ig lesz megtekinthető. A Szentatya látogatása alkalmából összegyűlt több százezer hívő így közvetlenül is megcsodálhatja a világi és felekezeti összefogást megtestesítő debreceni alkotást. Szent László virágkocsija a több mint 900 évvel ezelőtti eseményt megidézve, több mint 900 kilométert megtéve máig ható üzenetét hirdeti majd Csíkszeredán: a kereszténységet a 21. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa lelkileg megrendülhet.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok virágkocsi(ka)t fogadnak. A virágkarnevál hírnöke, a Szent Korona-virágkocsi eddig tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, és rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján a Szent Korona-virágkocsit Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg.

Forrás: fonixinfo/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Debreceni Virágkarnevál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria