Elismerték Robert Schuman, az európai egység szülőatyja hősies erényeit

Kitekintő – 2021. június 19., szombat | 13:58

Ferenc pápa június 19-én fogadta Marcello Semeraro bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és engedélyezte új dekrétumok közzétételét. Elismerték többek között Robert Schuman hősies erényeit, valamint tíz lengyelországi apáca vértanúságát.

Robert Schuman (1886–1963) elkötelezett katolikus volt, aki a politikát küldetésnek és szolgálatnak tekintette, engedelmeskedve Isten akaratának. Életét áthatotta az imádság és a mindennapos szentáldozás. A Gestapo 1940. szeptember 14-én letartóztatta, és 1941. április 12-ig börtönben tartotta. Sikerült megszöknie, ezután kolostorokban bujkált. A háború utáni években fontos szerepet töltött be a francia kormányban: pénzügyminiszter, miniszterelnök, külügyminiszter, igazságügyminiszter volt. Franciaországban erkölcsi tekintélyt vívott ki magának, a gazdasági és társadalmi fellendülés érdekében közös rendszer kidolgozásában tevékenykedett.

Konrad Adenauerrel és Alcide de Gasperivel együtt az egységes Európa alapító atyja. Elkötelezett munkájuknak köszönhetően született meg a római egyezmény 1957. március 25-én, mely létrehozta az európai gazdasági közösséget. 1958-ben Robert Schumant megválasztották az új Európai Parlament elnökének. Egy évvel később súlyos agyi szklerózis hatalmasodott el rajta, ezért nem tudta tovább folytatni tevékenységét. Tiszteletbeli elnöknek nevezték ki. 1963. szeptember 4-én hunyt el.

A június 19-én közzétett dekrétumok tartalmazzák annak a tíz szerzetesnőnek a nevét, akiket Lengyelországban öltek meg a II. világháború végén a szovjet katonák. A Szent Erzsébet Kongregáció nővérei közül kilencen lengyelek voltak: Paschalina Jahn, Maria Edelburgis Kubitzki, Maria Rosaria Schilling, Maria Adela Schramm, Maria Sabina Thienel, Maria Sapientia Heymann, Maria Adelheidis Töpfer, Maria Melusja Rybka, Maria Acutina Goldberg. Egyikük pedig, Maria Felicitas, Németországban született. A Vörös Hadsereg katonái különböző helyszíneken gyilkolták meg őket 1945 februárja és májusa között, mialatt időseket és betegeket gondoztak. A szovjet katonák cselekedetét a hit elleni, azon belül is a katolikusok elleni gyűlölet táplálta. Az ateista és marxista ideológián nevelkedve a nemi erőszakot a megalázás fegyverének tekintették a szerzetesi habitust viselőkkel szemben. Egyetlen apáca sem akarta feladni szolgálatát, jóllehet tisztában voltak azzal, mit kockáztatnak. Haláluk után azonnal vértanúként kezdték tisztelni őket. Sírjuk a mai napig zarándoklatok célpontja.

Robert Schuman mellett további három személy hősies erényeit ismerték el. A vértanú szerzetesnővérek mellett további egy személy boldoggá avatását teszi lehetővé a június 19-én közzétett dekrétum.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria