Elraboltak egy katolikus papot Nigerben

Kitekintő – 2018. szeptember 27., csütörtök | 19:20

Szeptember 17-én, hétfőn ismeretlenek elraboltak egy Nigerben szolgáló olasz katolikus papot, Pierluigi Maccallit. A missziós lelkipásztort a templomból hurcolták el.

Pierluigi Maccalli az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) tagja. A közösségéből Mauro Armanino úgy nyilatkozott a Fides katolikus hírügynökségnek: azóta sincs hírük Pierluigi atyáról, az emberrablók nem jelentkeztek, nem követeltek váltságdíjat.

„Ugyanakkor a bűnözők máris eredményt értek el: világszerte róluk beszélnek – tette hozzá Mauro Armanino. – Egy nyugati misszionárius elrablásával ez a valószínűleg nem is jelentős csoport elérte, hogy globális szinten figyelnek rájuk.” Az olasz külügyminisztérium vizsgálja az ügyet, és kapcsolatban áll a pap családjával.

Pierluigi Maccalli egy dél-nigeri elszigetelt egyházközségben szolgált, ahol korlátozottak a kommunikációs és közlekedési lehetőségek, a lakosság pedig nehezen jut hozzá a vízhez és az egészségügyi ellátáshoz. A térségben az elmúlt időszakban számos támadást hajtottak végre szélsőséges csoportok.

Mauro Armanino szerint lehetnek politikai okai az emberrablásnak. Bár nincsenek bizonyítékok, elképzelhető, hogy a muszlim fulani (peul) népcsoporthoz tartozó nomád pásztorok követték el a bűncselekményt. Az elmúlt években szélsőséges ideológiák terjednek e népcsoport tagjai között. A fulanik számos országban jelen vannak, és egyre többször összecsapnak a helyi keresztény gazdálkodókkal, elsősorban a szűkös erőforrások és a víz birtoklásáért; Nigériából, Burkina Fasóból, Maliból és a Közép-afrikai Köztársaságból is jelentettek általuk elkövetett támadásokat. Helyi források szerint az emberrablás összefügghet azzal is, hogy Pierluigi Maccalli erőteljesen fellépett a női nemi szerv megcsonkításának helyi gyakorlata ellen.

Niger muszlim vezetői határozottan elítélték az emberrablást, és kérték az ismeretlen elkövetőktől Pierluigi Maccalli azonnali szabadon bocsátását. A felekezeteken belüli és a felekezetközi párbeszédért felelős nigeri nemzeti bizottság közleményében úgy fogalmazott: „E bűncselekménynek nincs más célja, mint beárnyékolni a békét és tönkretenni a békés együttélést, mely a nigeri társadalom vallásai közötti uralkodott mindig. (…) Pierluigi Maccalli a békesség embere, Isten nagyszerű embere, aki Niger szolgálatában áll több mint tíz éve.”

Forrás: Catholicnewsagency.com; Zenit.org

Fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria