Elraboltak, majd szabadon engedtek egy papot Nigériában

Kitekintő – 2020. október 1., csütörtök | 17:50

Gyakran történik meg, hogy papot rabolnak el Nigériában. Jude Onyebadit, aki a Szent Péter és Pál-plébánián szolgál Issele-Azagbában, Issele-Ukutól délkeletre, a saját gazdaságából rabolták el szeptember 26-án, és 29-én kora délután engedték szabadon.

Az elkövetők fegyveres férfiak voltak, s további három embert is magukkal vittek, akiket ott találtak vele. Őket néhány órával később szabadon engedték. A pap rokonai helyi önkéntesekkel összefogva azonnal megkezdték a keresést, de nem jártak sikerrel.

Jude Onyebadit szeptember 29-én kora délután engedték szabadon. Charles Uganwa, az issele-ukui egyházmegye kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a papot az elrablásakor megverték, de nem szenvedett súlyos sérüléseket. Uganwa atya nem tudta megerősíteni, fizettek-e érte váltságdíjat. A Nigériai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCN) megtiltotta, hogy váltságdíjat fizessenek a papok és szerzetesek kiszabadításáért, ám gyakran a plébániához tartozó hívek azok, akik összegyűjtik az emberrablók által követelt összeget.

Onyebadi atyát egyszer már elrabolták 2016-ban, ugyanazon a helyen, majd néhány nap múlva szabadon engedték. Úgy vélik, az emberrablók fuláni pásztorok. A nigériai Delta államot, ahol Issele-Uku is található, túlnyomórészt keresztények lakják, de a sűrű erdőségekben rejtőzködő muszlim fegyveresekből álló kisebb csoportok állandó fenyegetést jelentenek. Sokan közülük fulánik lehetnek. Onyebadi atya elrablása előtt az issele-ukui egyházmegyéből legalább hat papot raboltak el 2018 óta.

Az Egyház tagjait érintő emberrablások közül a legsúlyosabb eset ez év elején történt, amikor január 8-án fegyveres férfiak elraboltak négy szeminaristát a kadunai Jó Pásztor Szemináriumból. Az elkövetők végül hármukat szabadon engedték, a tizennyolc éves Michael Nnadit azonban meggyilkolták, miután nem volt hajlandó megtagadni a hitét.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria