Elsőáldozást ünnepeltek a pozsonyi magyar katolikusok

Külhoni – 2024. június 13., csütörtök | 10:32

Június 9-én, vasárnap délelőtt tizenkét gyermek fogadta szívébe első alkalommal az Úr Jézust az Oltáriszentségben a pozsonyi ferences templomban tartott ünnepi magyar szentmise keretében.

A gyermekeket a szülőkkel szorosan együttműködve az egész tanév folyamán Molnár Tamás, a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség lelkipásztora és Gál Janka pozsonyi hitoktató, a Duna utcai magyar iskola pedagógusa készítette fel az elsőáldozásra.

A szentmise szülői áldással vette kezdetét. A rövid szertartás keretében a szülők hálát adtak Istennek gyermekükért, s hogy ezen vasárnapon az oltárhoz vezethették őket, hogy az első szentgyónásban megtisztított szívükbe fogadhassák Krisztus Testét. Keresztet rajzoltak ujjukkal elsőáldozó gyermekük homlokára, ahogyan azt egykor, újszülött gyermekük keresztelőjén is tették, néhány évvel ezelőtt.

A szentmise homíliájában Molnár Tamás a szentté avatás előtt álló Carlo Acutis  elsőáldozását is felidézte.

Az első alkalommal szentáldozáshoz járuló gyerekek – az ezredfordulónk idején élt modern szent példája nyomán is – arra kaptak meghívást, hogy ők is gyakran vegyenek részt szentmisén, örömmel járuljanak a második, harmadik és sokadik szentáldozásukhoz is,

gyakran térjenek be a templomba imádkozni, beszélgetni a jóbaráttal, Jézussal

– hangzott el a szentbeszédben.

A szentmise után a ferences templom melletti refektóriumban agapéval folytatódott az ünneplés. Az elsőáldozó gyerekek emléklapot és egy-egy ajándékkönyvet vehettek át a közösség lelkiatyjától.

Forrás: pozsonyikatolikusok.sk

Fotó: Süle Ágnes Katalin (Človek a Viera)

A csoportképet a fotón látható gyermekek szüleinek beleegyezésével tesszük közzé.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria