Eltávolítják a keresztet Szent II. János Pál szobráról Franciaországban

Kitekintő – 2017. október 28., szombat | 11:00

A francia Államtanács október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Ploërmel főterén álló pápaszobrot nem kell elbontani, de a tetején álló keresztet el kell távolítani. A szobor kálváriája 2015-ben kezdődött, mint arról korábban többször beszámoltunk.

Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta 2015. májusi döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

„Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről” – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához.

Bár a közösségi médiában a szobor befogadásának még magyar támogatói oldala is létrejött, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, de még a helybéliek sem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy sor kerülhet a tizenegy éve felállított szobor lebontására, elszállítására és más helyen való felállítására. A városka lakóinak tiltakozásához korábban Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott.

Az emlékmű, mely Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása, egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pál térre átnevezett téren.

A nantes-i közigazgatási bíróság 2015. december 15-én másodfokon hozott jogerős ítéletet, ezzel a korábbi ítéletét, amely II. János Pál pápa közterületen emelt emlékművének lebontására szólított fel, hatályon kívül helyezték. Ezt követően került az ügy a legfelsőbb jogi fórumra, az Államtanács elé. Döntésükben az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva határoztak az emlékművön található kereszt eltávolításáról és helyben hagyták a nantes-i közigazgatási bíróság azon döntését, mely alapján a szobrot nem kell elbontani.

Forrás: E-communio.ro, La Croix

Fotó: La Croix

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria