Emléket állítottak a NEK-nek Gádoroson, Snell György püspök szülőfalujában

Hazai – 2021. szeptember 20., hétfő | 19:40

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) miatt elhalasztva, szeptember 19-én tartották a Békés megyei Gádoroson, Snell György püspök, a Szent István-bazilika egykori plébánosának szülőfalujában a Kisboldogasszony-búcsút. Az ünnep keretében megáldották a NEK-nek emléket állító mozaikot, amely az első ilyen alkotás az országban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó háromezer lelkes, háromfelekezetű nagyközség római katolikus templomában Perlaki József, Podmaniczky-díjas üvegfestőművész mozaikalkotása állít emléket a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, valamint a falu szülöttének, Snell György esztergom-budapesti segédpüspöknek, a budapesti Szent István-bazilika néhai plébánosának is.

Gádoros polgármestere, Szilágyi Tibor, valamint a hívek közössége és a Snell család tagjai jelentétében Horváth Zoltán István protonotárius kanonok, esperes, a Szent István-bazilika ideiglenesen megbízott plébánosa áldotta meg a képet.

Perlaki György plébános megköszönte, hogy a kanonok eljött erre az alkalomra és köszöntötte a Snell család képviselőit, valamint távolból a néhai püspök nővérét, Snell Katalint is.

A kongresszus logóját és Snell György püspök címerét ábrázoló mozaikkép megáldása után a búcsúi szentmisében Horváth Zoltán kanonok kiemelte, Szűz Mária születése ünnepének igazi lényege Jézus – hiszen Máriát már a fogantatásától fogva kiválasztotta az Isten, hogy Szent Fiának édesanyja legyen. Nekünk is méltó hajlékaivá kell válnunk Krisztusnak, akit az Eucharisztiában befogadunk testünkbe, életünkbe, szívünkbe.

Snell György püspökről szólva a szónok elmondta, szomszédok voltak, még annak idején Budapest-Rákoskeresztúron, illetve a Szent István-bazilikában is. Jó kapcsolatuk arra épült, hogy meg tudták osztani egymással lelkipásztori örömeiket és nehézségeiket egyaránt. Mint fogalmazott: „Gyuri atya püspökként is ember maradt”, azaz Krisztus szavai szerint, jó pásztorként szolgálta a rábízottakat.

A szentmise után a búcsúsok sátrai között haladt el az Oltáriszentséggel a körmenet.

Perlaki György plébános kiemelte, három gyermek is jelen volt a szentmisén, akik két hete vasárnap, a NEK nyitó szentmiséjén lettek elsőáldozók és örömmel viselik a kongresszus elsőáldozói ruháját.

Forrás: Szent István Bazilika Plébánia Hivatal

Fotó: Topor Márta/Mártafotó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria