Emléktábla-avatással egybekötött jótékonysági rendezvényt tartottak a turbéki kegytemplomnál

Hazai – 2022. május 19., csütörtök | 9:48

A szigetvári plébánia jótékonysági rendezvényt szervezett a környék iskoláinak javára május 6-án. A turbéki kegykép oltárra emelésének 281. évfordulója alkalmából teljesítménytúrán, tudásteszten és főzőversenyen vettek részt a csapatok, majd Rosner Zsolt plébános megáldotta a kegytemplom falán elhelyezett emléktáblát. A plébánia beszámolóját adjuk közre.

Szigetvár határában, a M6-os tervezett nyomvonala mellett, a Zsibóti szőlőhegy lábánál áll a turbéki kegytemplom. A Segítő Szűz Mária tiszteletére a 18. században épült templom, amelynél a múlt század nyolcvanas éveiben még rendszeresen összegyűlt a búcsús sokadalom, a környező településeken gyerekeskedett középkorúak ma is szívesen emlékeznek vissza az itt átélt csodálatos békére, vidám együttlétre.

Ez a békés, vidám hangulat elevenedett meg május 6-án a kegytemplom körül a szigetvári római katolikus plébánia jótékonysági napján. Önkormányzati intézmények, cégek, egyetemi csapatok keltek útra a turbéki kegykép oltárra emelésének 281. évfordulóján, hogy csapatuk egyik része gyalogos vagy kerékpáros teljesítménytúrával érkezzen meg a kegyhelyre, míg a csapat másik része a kegytemplom mellett megrendezett főzőversenyen vegyen részt.

A csapatok vidám piknikezéshez gyűltek össze délidőben, majd egészségügyi, közlekedési, műveltségi kérdésekben mérték össze tudásukat. Ezt követően májusi litánián vettek részt, és megkoszorúzták a Zrínyi Miklós 1664-es téli hadjáratának helyszíneit megörökítő turbéki emléktáblát, ehhez kapcsolódva Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész mondott beszédet.

A verseny nevezési díjaiból befolyt összeggel a környék iskoláinak sport- és játékszervásárlását támogathatták a résztvevők a két előprogram – a március 4-i jótékonysági hangverseny és az április 1-jei városi keresztút – alkalmával tett felajánlásokhoz hasonlóan. A plébánia a nemes célt az önkénteseinek áldozatos munkájával és a program költségeinek finanszírozásával támogatta.

Forrás és fotó: Szigetvári Plébánia/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria