Imanapot tartottak a Fatimai Szűz emléknapján a pécsi Havihegyen

Hazai – 2021. május 14., péntek | 16:51

A Fatimai Boldogságos Szűz Máriát köszöntve engesztelő imanappal ünnepelt a hívő közösség a pécsi Havihegyen május 13-án.

Az ünnep a Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános által bemutatott szentmisével kezdődött. A celebráns rámutatott, hogy két okból is különleges az idei május 13.: elsősorban a Fatimai Boldogságos Szűz Mária emléknapja, az első fatimai jelenés évfordulója miatt, másodsorban megemlékezünk a II. János Pál pápa ellen elkövetett merénylet negyvenedik évfordulójáról is. A plébános kiemelte a szent egyházfő máriás lelkületét, mely mindvégig segítette őt élethivatása során, az Egyház szolgálatában.

A fatimai események rávilágítanak arra, hogy Szűz Mária, mint oltalmazó anya, segíti mindannyiunk életét, közbenjár értünk, erőt meríthetünk belőle. Ez emlékeztessen minket arra, hogy minden nehézség közepette bátran kérjük közbenjárását szeretteinkért, önmagunkért, az egész világért – biztatott Kürtösi Krisztián, és arra hívta a jelenlévőket, hogy hordozzák együtt Mária lelkületét.

A szentmise végén Máger Róbert templomigazgató emlékeztetett, hogy a havihegyi szent hely nagy jelentőséggel bír a jelenben is, hiszen az 1690-es években pusztító pestisjárvány elmúltával emelték a város lakói a kápolnát, hálából Isten végtelen segítségéért. Arra biztatta a híveket, hogy amikor tehetik, látogassanak el a Havas Boldogasszony tiszteletére épített templomba, és itt imádkozzanak a koronavírus-járvány megszűnéséért.

Az engesztelő imanap a szentmisét követően szentségimádással folytatódott. A nap során különböző közösségek tagjai vezették a rózsafüzér imádságot. A program szentmisével és a Loretói litánia elimádkozásával zárult.

Május hónapban Ferenc pápa az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa szervezésében imamaratont hirdetett, melyhez a pécsi Havas Boldogasszony-templom is csatlakozott. A világméretű imádságsorozat idején, májusban hétköznap 17.45-kor, hétvégenként 15 órakor a rózsafüzért és a Loretói litániát imádkozzák.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria