Erdő Péter: Öt kontinens 1200 millió katolikusa figyel Magyarországra

Hazai – 2021. szeptember 5., vasárnap | 14:50

Öt kontinens 1200 millió katolikusa figyel ránk a következő napokban, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában szeptember 5-én.

A bíboros kiemelte: nem csak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is „van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt.

A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy „egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten.

Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul „az Eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így „valódi alapja van a közös ünneplésének”.

Erdő Péter elmondta: a különböző programokra összesen több mint 200 ezren regisztráltak, de a legfontosabb eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A legnagyobb esemény a záró szentmise, amelyet Ferenc pápa fog bemutatni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére – tette hozzá.

A bíboros szólt arról is, Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a Statio Orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett stációs miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város minden egyes templomában nem tartottak szentmisét, csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy „Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

A világra szóló Statio Orbis, amelyet a pápa mutat be, láthatóan és erősen jelképezi és élményszerűvé teszi az Egyház összetartozását – tette hozzá Erdő Péter.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5-én, vasárnap délután kezdődik Budapesten. A katolikus világesemény záró szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 12-én 11.30-kor Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Forrás: MTI

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria