Érseki áldás a gyöngyösi kórházban

Hazai – 2023. február 1., szerda | 11:41

Idén ünnepli alapításának 185. évfordulóját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház. A jubileumi programsorozat első eseményén, január 31-én átadtak egy MRI-készüléket, valamint bemutatták az I. fázisú klinikai kutatóbázist. Az eseményen Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a kórház szakmai tevékenységében mérföldkőnek számító új készüléket.

A január 31-én megtartott ünnepségen Weisz Péter főigazgató köszöntötte a megjelenteket, és ismertette az intézményben az elmúlt évtizedben végzett korszerűsítési, felújítási munkálatokat. Ez idő alatt új járóbeteg-szakrendelőt létesítettek, napkollektorokat szereltek fel az épületre, új műszerparkkal – CT-t és több ultrahang-berendezést állítottak a betegek szolgálatába – gazdagodott a kórház, biztonsági berendezéseket helyeztek el, a szülészet pedig már a „családbarát” címmel büszkélkedhet, valamint az egészségtudatosság fejlesztése érdekében minden hónapban tematikus egészségnapot szerveznek.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese elmondta, hogy az elmúlt évtizedben 91 vidéki kórházban és 54 rendelőintézetben történt részleges vagy teljes felújítás, 107 mentőállomás lett korszerűbb, emellett 23 teljesen új rendelőintézetet és 34 új mentőállomást építettek az országban. „Nyilván ezek önmagukban csak falak meg gépek lennének, ezért kellenek az orvosok meg az ápolók, akik ezek segítségével igyekeznek az emberek egészségét megőrizni. Büszkék lehetünk arra, hogy egy éve elvégezték hazánkban az első robotsebészeti beavatkozást. Négy egyetemi városban, hét transzplantációs központban eddig összesen tizenkétezer szervátültetésre került sor. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki a legmagasabb szintű szolgáltatást kapja.”

Horváth László országgyűlési képviselő felidézte azt az időszakot, amikor be akarták zárni a gyöngyösi kórházat. Ehhez képest óriási fejlődésen ment keresztül az intézmény. Köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak, hogy magas szakmai színvonalon nyújtanak segítséget a betegeknek.

A Bugát Pál Kórház szakmai tevékenységében mérföldkőnek számít a közel félmilliárd forintos beruházásból telepített új MRI-készülék. Assani Omar orvos-igazgató beszélt arról, hogy mit jelent az orvosdiagnosztikában az MRI. Az egri Markhot Ferenc Oktató- és Szakrendelő Kórházzal kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökken az MRI-diagnosztikára beutalt betegek várólistája, a tervek szerint évente több mint 3500 beteget látnak majd el.

A Clinexpert és a kórház együttműködésében négy év fejlesztési munka után Magyarország egyik legmodernebb Fázis I. gyógyszer-klinikai vizsgálóhelye működik Gyöngyösön. Láng István címzetes egyetemi tanár, klinikai onkológus rámutatott, hogy ezzel a lépéssel hazánk a legmagasabb szakmai színvonalon csatlakozik a hazai és nemzetközi klinikai vizsgálatok vérkeringésébe. A széles körű tevékenységnek köszönhetően a kardiológia, a diabétesz, az onkológia, a gasztroenterológia szinte minden területén végeznek klinikai vizsgálatokat, így az Észak-magyarországi régió valamennyi betege a létező legkorszerűbb gyógyszeres kezelésben részesülhet. A beruházás összköltsége meghaladta a 350 millió forintot.

Ternyák Csaba egri érsek köszönetét fejezte ki az intézmény valamennyi dolgozójának, orvosoknak, ápolóknak, hogy kitartanak hivatásukban és tudásukat az emberek szolgálatában kamatoztatják.

Az ünnepség végén a főpásztor megáldotta az új MRI-készüléket és a vendégek megtekinthették a Fázis I. klinikai kutatóbázist.

Forrás: Pap Ildikó/Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria