Esztergomban adták át a pázmányos diplomákat – Több mint 400 végzős az egyetem bölcsészkarán

Hazai – 2021. július 26., hétfő | 16:35

Több mint 400 hallgató vehette át diplomáját július 24-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának diplomaátadó ünnepségén az esztergomi Szent Adalbert Rendezvényközpontban.

Az esztergomi bazilika szomszédságában található épület díszterme három turnusban fogadta a diplomázókat július 24-én.

Az ünnepségen jelen volt Kuminetz Géza, a PPKE rektora, Fodor György, a bölcsészkar dékánja, Nemesi Attila László oktatási, Hidas Zoltán tudományos és Major Balázs külügyi dékánhelyettes, valamint Hengán Kamilla, a hallgatói önkormányzat elnökségi tagja.

Kuminetz Géza köszöntőjében arról beszélt, hogy az egyetemen megszerzett tudást mások boldogulására kell fordítani.

„A tudás nem öncélú. A tudás mindig is az emberiség közkincse, a tudósok is önzetlenül szolgálták az emberiséget. Nem elég a szakmában fejlődni, hanem a társadalom javát kell szolgálni.” Mint mondta, emberléptékű és szolidáris társadalmat kell építeni, megőrizve a természetes intézményeket, például a családot.

Legyenek ebben az értelemben értelmiségiekké, olyan emberekké, akik a köz javára tevékenykednek, és akik megszerzik ehhez a kellően tárgyilagos ismereteket.”

Hozzátette, a Katolikus Egyház társadalmi tanítása mindenki számára elfogadható, emberléptékű alternatíva kíván lenni minden jóakaratú ember számára.

Fodor György dékán az élet szellemi, érzelmi hegycsúcsairól beszélt. Mint mondta, az egyik ilyen a tudásunkat igazoló diploma megszerzése. De erre a szellemi magaslatra érve először is nézzünk felfelé, és gondolkodjunk el, mennyivel jutottunk közelebb a világ megismeréséhez.

De ne csak az égre nézzenek. Nézzenek lefelé is, és vegyék észre a sok nehézséget, testi és lelki nyomorúságot, amellyel embertársaink küzdenek. Mindenkihez küldetésünk van, Jézus sem volt soha személyválogató.”

Az eseményen Bali János reneszánsz furulyán és Pétery Dóra kelta hárfán játszotta el Guillaume de Machaut Des toutes fleurs című művét.

A diplomákat a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja nyújtotta át. A hozzátartozók élőben követhették az átadást a kar YouTube-csatornáján keresztül, illetve az esztergomi képzési helyszínen, a Iohanneumban elhelyezett kivetítők előtt. A járványügyi szabályozások enyhülésével már nem kellett figyelembe venni a kötelező távolságtartást, viszont még minden résztvevőnek maszkot kellett viselnie.

Az átadóünnepség után minden frissdiplomás csoportfotóhoz állt be a bazilika előterében a Nagyboldogasszony-szoborhoz, ahol már a hozzátartozók is köszönthették őket.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria