Ez is evangelizáció… – Elkészült az Eucharistia kártyajáték

Kultúra – 2019. március 21., csütörtök | 18:41

Január elején írtunk arról, hogy aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve Esztergomban, a Szent Adalbert Központban rendezett konferencián járt, az utolsó napon, a szünetben egy különleges társasjátékkal is találkozhatott, ami az Eucharistia nevet kapta.

A táblás társasjáték Bodor György zugligeti plébános ötletéből jött létre. Mostanra a játék kisebb méretű, kártyás változatát is elkészítette, mely a zugligeti plébánián vásárolható meg. Mikor újból ellátogattam Bodor Györgyhöz, többek között arról beszélt, hogy az ember minden játékkészítésből tanul, így volt ezzel ő is. Visszajelzéseket kapott, hogy a doboz mérete túl nagy volt, de néhány kérdést is módosított, egyértelműbbé téve a feladatot vagy a helyes választ. Az is felmerült a táblás játékkal kapcsolatban, hogy az előállítási költsége miatt sokaknak túl drága volt, ezért is készült a továbbfejlesztett, kártyajátékként szinte zsebben is elférő Eucharistia. A kártyajáték nagymértékben megkönnyíti a hitoktatók munkáját is, hiszen a kis méretű játékot könnyebb elvinni az iskolába. Emellett az új változatban egyszerűbbek lettek a játékszabályok.

Az eredeti, nagy méretű társasjáték alapjai megmaradtak, amelyben egy-egy lapon hat kérdés szerepelt. Az első kérdés a kártyákon is mindig a hittanosoknak, az elsőáldozásra készülőknek szól, az összes többi pedig általános vallási műveltséget igényel. Újdonsága a játéknak, hogy nem kell se táblát, se dobókockát, se bábukat használni. Helyettük úgynevezett akciókártyák vannak, amelyeket a játékos az ikonnak megfelelően kell hogy használjon. A helyes válaszokat megadva betűket kap a játékos, melyekből ki kell raknia az Eucharistia szót. A táblás játékkal ellentétben itt nem „misekellékeket” kell gyűjteni, és úgy eljutni az Oltáriszentséget jelentő középpontba, hanem akinek először sikerül kiraknia a szót, az a nyertes. A kártyajátékban is vannak olyan lapok, amelyek „jótékonykodásra” szólítanak, vannak azonban büntetések is, amikor a játékosnak vissza kell adnia a már megszerzett betűkből.

Több egyházmegye rendelt már a játékból, úgy tűnik, a játszva tanulás sokfelé arat sikert. Bodor György elmondta, készülve a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, tárgyalnak az angol nyelvű változat elkészítéséről is; ehhez segítőket keres, akik vállalnák a fordítást, esetleg anyagilag tudnák támogatni a játék kiadását. Ha megvalósul ez a terve, a kártyajátékot – ami a repülőn is könnyen szállítható – akár ajándékba is lehetne adni a kongresszus külföldi résztvevőinek. Persze az angol változat a magyarországi gyerekeknek is hasznos lehet, hiszen nyelvgyakorlásnak is kitűnő lehetőség volna.

Bodor György már elkezdte szervezni, hogy a játéknak online változata is legyen, melyet először androidos mobiltelefonra fejlesztenének ki. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói közül néhányan új kérdéseken törik a fejüket, hiszen az volna a számítógépen, telefonon futó játék lényege, hogy szinte a teljes hittantananyagot, esetleg az egyháztörténetet is fel lehetne kérdés-felelet formájában dolgozni, mivel az elektronikus verzióban a kérdések számát nem korlátozná a kártyák mennyisége. Az egyetem informatikusai készítenék el magát a programot is.

Aki közösségi közlekedéssel utazik, akinek a családjában van fiatal, láthatja, minden gyerek szinte folyamatosan a telefonját nyomkodja. Milyen érdekes volna, ha egy hittanórán a hitoktató kérné, hogy mindenki vegye elő a telefonját, s az oda letöltött applikációban megjelenő kérdésekre válaszoljon. Adott esetben még egy elsőáldozásra vagy bérmálkozásra felkészítő vizsgát is így lehetne lebonyolítani. A kérdések megválaszolására bizonyos időt adna a program, s végül a pontszámok alapján lehetne az eredményt értékelni.

Aki magában játszana, az „talentumokat”, azaz pontokat kapna. Bizonyos számú talentum megszerzésével puzzle-ból „Szent Ferenc nyomán” egy templomot építhetne fel – virtuálisan. A feladatok egyre nehezebbek lennének, s épülhetne a templomban orgona, fel lehetne szerelni a sekrestyét a mise kellékeivel, s a feladatok megválaszolásával számtalan pályára lehetne tovább lépni.

Az Egyház kétezer éves. Azóta meghatározza a keresztények életét a tanítása, amit a család, a papok, a hitoktatók adnak át. Az élet azonban változik… Érdemes ezt tudomásul venni és a változásokat figyelembe véve tanítani a kereszténység alapjait, történetét. Ennek egyik játékos eszköze lehet az Eucharistia kártyajáték és készülő digitális változata.

Az Eucharistia társasjáték és kártyajáték egyaránt megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria